'Storm before the silence' vertraagt snelle wereld

Gepost op 19/12/2023

Goed focussen

“Curator Ingrid Leonard selecteerde uit de rijke collectie van FOMU werken van Tine Guns, Stephan Vanfleteren, Léonard Pongo, Nadine Tasseel en Eadweard Muybridge.” Alles draait rond verstilling, onthaasting en traagheid”, vervolgt David. “De gekozen beelden ademen rust, bevreemding en een zekere ‘Unheimlichkeit’ uit, maar ze zijn zeker niet eng. Je moet even goed focussen om het onderwerp goed te ontwaren. ’t Is eigenlijk fascinerend.”

Slow Focus sessies

Die traagheid vergt een andere manier van kijken. “Daarom organiseren we naast het gewone gidsenaanbod, unieke ‘Slow Focus’ sessies. Je leert er anders kijken naar fotografie, met de ‘Slow Focus’ gidsen van FOMU. Die sessies gaan door op zaterdag 23 december, om 14 en 16 u. Inschrijven kan via www.cultuurstek.be. Plaatsjes kosten € 5.

Fotogeschiedenis

Het authentieke kader van de vakantievilla uit de jaren 1920 inspireerde de curator om er enkele historische beelden en fotografieconcepten tentoon te stellen.  Zo refereert het werk van Eadward Muybridge naar het begin van de cinema, laten de stereobeelden je het begin van de 3D-visualisaties zien en brengen de autochromen de eerste kleurenfoto's tot leven.