Gemeentehuis


Het gemeentehuis van Middelkerke werd gebouwd in 1924/25, na de Eerste Wereldoorlog, en verving een oude pastorie die tot dan dienst had gedaan als zetel van het gemeentebestuur. Het gebouw, ontworpen door de Oostendse architect Gustaaf Vandamme, is eclectisch van stijl. In de gevel werden tegelfriezen ingewerkt met verwijzingen naar schelp- en weekdieren.
 
Binnen zijn de vloeren en trappen afgewerkt in de zogenaamde terrazzo- of granitotechniek die in die tijd bijzonder populair was. In de vloer werd het vroegere wapenschild van Middelkerke ingewerkt samen met de inscriptie 'SPQM' (Senatus Populusque Middelkerkensis), vrij vertaald: het bestuur en de bevolking van Middelkerke.
 
Andere interessante elementen zijn de raadzaal in neo-Vlaamse Renaissancestijl met bijpassende raadstafel en burgemeesterstoel, de massieve schuilkelders en het herdenkingsbeeldje van de Franse gevechtspiloot en held, Cmd. René Mouchotte, die nadat hij door de Duitsers uit de lucht werd geschoten, in 1943 in Middelkerke aanspoelde.
 
Niettegenstaande het gebouw behoorlijk groot en prestigieus werd opgevat, was het na de fusiebeweging van de jaren 70 toch veel te klein geworden. Achteraan en naast het gemeentehuis werden daarom nieuwe administratieve vleugels bijgebouwd. Het oude gebouw bleef daarbij gelukkig grotendeels intact.
 
Het gemeentehuis van Middelkerke werd in 2002 als monument beschermd.