Zoeken naar een woning

Private markt

Om te zoeken op de privé-huurmarkt fietst of wandelt u het best veel rond. Aan de raamaffiches "TE HUUR" ziet u dan meteen wat er vrij is. Bovendien kan u ook buurtbewoners aanspreken of hen vragen u te verwittigen als iets vrijkomt. Hou daarnaast ook de krantenadvertenties in de gaten. U kunt ook langsgaan bij immobiliënkantoren en een overzicht vragen van hun huuraanbod in de streek waar u wilt wonen. Immobiliënkantoren bemiddelen bij het huren, verhuren, kopen en verkopen van woningen. Ze handelen altijd in opdracht van de eigenaar en rekenen soms extra kosten aan.
Vertel ook in uw omgeving dat u een huurwoning zoekt, zodat uw kennissen of familie weten dat ze u informatie over huizen die te huur staan of op (korte) termijn vrijkomen, moeten doorgeven. Bekijk ook websites van regionale weekbladen, publiciteitsbladen, ….

Hulp

Als U vaststelt dat het niet lukt om via de gewone manieren andere huisvesting te vinden, kan U ook contact opnemen met bepaalde diensten, zoals de algemene sociale dienst van het OCMW. Deze dienst zal U advies geven bij het zoeken naar een oplossing voor jouw huisvestingsprobleem. U mag niet verwachten dat deze dienst voor elke persoon die zich aanbiedt een pasklare oplossing heeft. Deze dienst kan dikwijls wel hulp bieden voor financiële of praktische problemen (tussenkomst voor huurwaarborg, verhuisdienst, aanvraag huursubsidie …). Als er kans is dat U niet tijdig andere huisvesting zal vinden en daarom dreigt dakloos te worden, kan deze dienst samen met jou zoeken naar tijdelijke opvang. Wacht niet tot het laatste moment om contact op te nemen met een dienst.

Sociaal wonen

Wie een beperkt inkomen heeft en geen eigendom bezit, kan zich inschrijven voor een sociale woning bij diverse sociale woonorganisaties. Meer informatie over sociaal huren vindt u bij de rubriek 'sociaal wonen'.