Waarom het gemeentehuis een groen tintje heeft gekregen

Gepost op 03/10/2018

Groen van kleur, groen van impact…

Het statige en opvallende gemeentehuis van Middelkerke werd gebouwd in 1924 naar een ontwerp van de Oostendse architect Gustaaf Vandamme en was voor die tijd een prestigieus gebouw. Na jaren van intensief gebruik, was de restauratie van het gebouw echter noodzakelijk. Een eerste fase, de restauratie van ramen en deuren en de herstelling van de dakruiter, loopt nu op haar einde.

Originele kleuren

Het gemeentehuis is sinds juni 2002 een beschermd monument. Dat betekent dat de restauratie onder toezicht staat van het Agentschap Onroerend Erfgoed en dat alle ingrepen met deze overheidsinstantie moeten worden afgestemd. Het meest opvallende resultaat hiervan is wellicht de kleur van het buitenschrijnwerk. Tijdens de restauratie is immers gebleken dat deze oorspronkelijk niet het vertrouwde wit, maar groen was! Deze kleur is dan ook teruggekomen… Voor velen wellicht even wennen. De binnenkant van de ramen in de publieke gedeeltes werd geschilderd in de faux bois-techniek (imitatiehout). Ook dat was oorspronkelijk zo…

De kleur is uiteraard opvallend, maar niet de essentie…

Naast het recreëren van het oorspronkelijke uitzicht werd meteen ook werk gemaakt van het verbeteren van de isolatiewaarde van de raampartijen. Aan de binnenkant van de oude ramen, die moesten worden behouden, worden dubbelglazige voorzetramen geplaatst. Dit zal uiteraard een positieve impact hebben op het energiegebruik in het gebouw maar ook het comfort binnenin verbeteren. De geluidsoverlast van het drukke kruispunt voor de deur kan zo immers tot een minimum worden beperkt.

Het oude gedeelte van het gemeentehuis herbergt de raadzaal van de gemeente Middelkerke, de kantoren van de leden van het schepencollege en enkele administratieve ruimtes.