Warandeduinen: verwijderen exoten

LIFE DUNIAS: Natuurherstel in Vlaamse kustduinen

Het agentschap natuur en bos is bezig met het verwijderen van exoten (rimpelroos, boksdoorn, haagliguster en seringen) die niet in het duinengebied thuishoren. Vanaf maandag 18 maart 2024 starten de werken in de Warandeduinen. Rimpelroos is een exoot die afkomstig is uit Noord-Oost China, Noord-Korea, Zuid-Korea & Japan.  

Het Europese LIFE DUNIAS-project pakt woekerplanten aan in de Vlaamse kustduinen. De invasieve planten komen langs de volledige kust voor en bedreigen er de lokale duinnatuur. Om onze unieke kustnatuur te herstellen, is het essentieel dat we ruimte vrijmaken voor de oorspronkelijke duinvegetatie. Dit kan alleen door resoluut en voorgoed alle woekerplanten uit het landschap te weren. 


Zeldzame natuurtypes onder druk

In de kustduinen vind je natuurtypes die je nergens anders in Vlaanderen aantreft. Denk bijvoorbeeld aan vochtige duinpannes en soortenrijke duingraslanden, elk met hun eigen typische fauna en flora. Hier vinden we onder andere de rugstreeppad, diverse vlindersoorten en verschillende soorten orchideeën.
Helaas groeien aan onze kust ook veel struiken met een invasief karakter. Woekerplanten, ook gekend onder de afkorting IAS (Invasive Alien Species), zoals rimpelroos of mahonie zien er soms mooi uit, maar hebben desastreuze gevolgen voor onze natuur.


Verspreiding van woekerplanten

Woekerplanten komen op verscheidene manieren in de duinen terecht. Ze worden vaak aangeplant in privétuinen of gemeentelijk parken omwille van hun schoonheid of robuustheid. Van daaruit kunnen deze planten ‘ontsnappen’ in de vrije natuur: via ondergrondse wortelnetwerken, zaden, vogels die de bessen opeten of het dumpen van tuinafval in de natuur. Zo kunnen sommige planten zich spontaan vestigen in de natuur waar ze geen natuurlijke concurrentie hebben. Ze krijgen vrij spel om zich ongelimiteerd te vermenigvuldigen en uit te breiden in de duingebieden.  


Oplossingen voor unieke duinnatuur 

Het LIFE DUNIAS-project zorgt ervoor dat deze woekerplanten verdwijnen, waardoor er meer ruimte ontstaat voor inheemse soorten. Tijdens het project wordt ongeveer 50 hectare aan planten verwijderd langs de volledige kuststrook. Gezien de omvang van de gebieden met woekerplanten worden de meeste werkzaamheden met stevig materiaal zoals werkkranen uitgevoerd. Onmiddellijk na het uitgraven worden de planten ter plekke gezeefd. Zo kan de natuur zich meteen herstellen. Ook een ploeg van Natuurpunt pakt woekerplanten op verscheidene manieren aan. 

 

De werken met grote(re) machines via externe aannemers staan gepland in het najaar 2024-voorjaar 2025. 

Meer info over het Dunas Life Project

Dunas Life Project