Katten

Sterilisatieplicht

Katten moet je tegen 1 januari 2020 verplicht steriliseren. De Vlaamse overheid wil hiermee gezondere huisdieren krijgen, de zwerfkattenpopulatie beperken en de dierenasielen ontlasten. Je dierenarts doet het nodige.

In het belang van de kat

Jonge katjes moeten - voor ze 5 maand zijn - langs bij de dierenarts voor een sterilisatie. Ook in Middelkerke zwerven honderden katten rond. Een deel daarvan belandt uiteindelijk in het asiel en krijgt vaak een spuitje. De castratieplicht moet de zwerfkattenpopulatie en de onnodige euthanasie van (wees)katten in het asiel beperken.
Ook oudere katten

De sterilisatieplicht geldt ook voor oudere katten geboren tussen 31 augustus en 1 april 2018 en voor katten te koop of te geef.

Katjes geboren bij erkende fokkers, of bestemd voor het buitenland hebben geen castratieplicht.

Chippen en registreren

Het verplichte ‘chippen’ en registreren voor katten een beschermende maatregel voor het kattenwelzijn.

Meer info?

https://www.vlaanderen.be/castratie-identificatie-en-registratie-van-katten

of bij je dierenarts

 

Kattenvangbak voor zwerfkatten aanvragen

Wie last heeft van zwerfkatten en de populatie niet verder wil laten uitbreiden kan aan de gemeente een kattenvangbak ontlenen.

De gevangen zwerfkat breng je zelf naar de veearts die je werd opgegeven door de gemeente. Die zal het dier testen op ziektes en zal over gaan tot euthanasie indien het dier ziek is of tot castratie/sterilisatie indien blijkt dat de zwerfkat gezond is. Behandelde dieren krijgen een knipje in het oor zodat ze herkenbaar zijn en niet nodeloos opnieuw worden gevangen.

Na de behandeling haal je het dier weer op bij de veearts en zet je het weer op dezelfde plaats uit waar je het gevangen hebt. De vangkooi breng je dan terug naar de gemeentelijke werkhuizen. 

Kattenvangbak aanvragen kan via de gemeentelijke werkhuizen.

Gemeentelijke vangacties van zwerfkatten

Kort voor de met de gemeente afgesproken vangactie zal de gemeente in de omgeving strooibriefjes in de bussen van de inwoners steken zodat iedereen op de hoogte is van de vangactie in de buurt.

Voederen van zwerfkatten is enkel toegelaten met een voederpas

Voederen van zwerfkatten is verboden! U mag enkel zwerfkatten voederen indien u in het bezit bent van een voederpas.

Vraag deze aan!

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke