De dienst ontwikkelingssamenwerking Middelkerke zet in op Fairtrade op school

De dienst ontwikkelingssamenwerking en het Noord-Zuidcomité organiseerden op 10 en 17 oktober 2017 fairtrade@school voor de leerlingen van de 2de graad van de Middelkerkse scholen. Op 10 oktober werden de leerlingen uitgenodigd naar De Branding en op 17 oktober naar de Calidris. De leerlingen konden deelnemen aan 6 verschillende workshops:

1/ Verschillende groenten en fruit

Leerlingen leerden groenten en fruit van hier en van de verre landen kennen. In een grote en rijk gevulde fruitmand en groentebak zochten de leerlingen naar het juiste fruit/groente. De link met FairTrade en duurzaamheid werd gelegd. De smaakpapillen werden geprikkeld. Bovendien kwamen er ook enkele “vergeten groenten” aan bod.

2/ FairTrade labelen

Leerlingen leerden het fairtradelabel herkennen op de fairtradeproducten. Het fairtrade Max Havelaarlogo vind je terug op producten van eerlijke handel. Leerlingen zcohten het logo terug in aangeboden documentatie.

Elke leerling maakte zelf een button met het logo van Max Havelaar.

3/ Eerlijke versus oneerlijke wereld.

Met 2 grote wereldbollen maakten leerlingen hun versie van een eerlijke en oneerlijke wereld. Aan de hand van foto’ en prenten creëerden kinderen hun eigen mooie of lelijke wereld.

4/ Hoe omspringen met water?

De eigen 4de pijlerbeweging Inti Sisa heeft een project in Ecuador. Ze kwamen vertellen over hoe belangrijk water is in de wereld. Wist je dat Inti Sisa zonnebloem betekent?

We maakten ook kennis met de “CANACLA” (Waterdispenser om handen te wassen in waterarme gebieden).

5/ Fairebel

Melk van hier waarvoor de lokale boer een eerlijke prijs krijgt. Een korte video en proevertjes van de verschillende melkproducten komen aan bod.

6/ Fair Kids

Er werden enkele filmpjes getoond die kinderen uit België en Brazilië gemaakt hebben. Ze gaan allemaal over een andere aspect van eerlijke handel.

Dit initiatief kadert in de week van de Fair Trade 2017 die plaatsvindt tussen 4 en 14 oktober, de jaarlijkse campagne die fair trade en fairtradeproducten in heel het land in de kijker zet.

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke