Gemeentebestuur wil religieus patrimonium openstellen

Middelkerke wil in de komende jaren sommige religieuze gebouwen openstellen voor publieke activiteiten. De gerealiseerde nevenbestemming in de kerk van Sint-Pieters-Kapelle kan het pad effenen voor andere gelijkaardige initiatieven. Het gemeentebestuur van Middelkerke wil daarom alle betrokken instanties snel rond de tafel krijgen. Momenteel studeren enkele studenten voor hun examens in de kerk van Sint-Pieters-Kapelle.

Dialoog starten

Op Middelkerks grondgebied zijn er 12 kerken. In 4 daarvan worden geen kerkdiensten meer gehouden. Dat opent perspectieven om die mooie gebouwen in te zetten voor andere activiteiten. We weten dat het lokale verenigingsleven constant op zoek is naar locaties voor hun activiteiten. We willen daarom aan tafel gaan met de verschillende kerkfabrieken en het bisdom om te polsen naar de mogelijkheden.’, stelt burgemeester Janna Rommel-Opstaele.

Succesverhaal in Sint-Pieters-Kapelle

In deelgemeente Sint-Pieter-Kapelle heeft de kerk al een nevenbestemming. Het toelaten van andere activiteiten in de kerk kan voor een nieuwe dorpsdynamiek zorgen. Uiteindelijk plukt de hele dorpsgemeenschap daar de vruchten van. Lokale verenigingen krijgen een vaste stek waardoor inwoners elkaar vaker ontmoeten. Het gemeentebestuur zorgde voor enkele aanpassingen zoals mobiele panelen en een subtiel keukenblokje. ‘Kleine budgetvriendelijke voorzieningen die enorm veel activiteiten mogelijk maken’, motiveert de burgemeester. ‘Dat moet zeker ook mogelijk zijn in onze andere landelijke deelgemeenten. We hebben een goed contact met de plaatselijke DorpInZichtcomités en de kerkfabrieken. Samen kunnen we goodwill creëren bij het bisdom om dit te realiseren. We werken ook graag mee aan het openstellen van onze kerken via het netwerk Open Kerken, want geef toe: veel kerken zijn pareltjes qua inrichting en architectuur.’, besluit de burgemeester.

Samen studeren: wifi, wafels en wijwater

‘Concreet stellen we tijdens deze blokperiode de kerk van Sint-Pieters-Kapelle open voor onze lokale studenten’, zegt de burgemeester, die de studenten voorzag van een beetje energie in de vorm van zwarte chocolade. ‘We voorzien gratis wifi, koffie en de vrijwilligers van DorpInZicht maken op sommige momenten een lekkere, verse hap. Het is een echt succes, want dagelijks studeren er hier tussen de 6 en de 10 studenten uit de buurt. De studenten zijn erg tevreden met de voorzieningen. ‘Het is hier rustig, koel en dichtbij huis. Ideaal om in alle rust onze examens voor te bereiden’, zegt een student industriële wetenschappen.

Practica: studeren in de kerk van Sint-Pieters-Kapelle

Hoewel er hier veel wijwater is, raad ik de studenten aan om hun eigen flesje water mee te brengen, want het is niet gezegd dat het wijwater zal helpen tot een beter examenresultaat!’, grapt de burgemeester.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke