Hitte, ozon en droogte kunnen voor problemen zorgen

Nu we met een aanhoudende droogte geconfronteerd worden nemen de lokale en bovenlokale overheden verschillende maatregelen om spaarzaam met de waterreserves om te gaan. Ook voor de hitte en mogelijke ozonpieken, neem je best maatregelen.

Droogte

Nu we met een aanhoudende droogte geconfronteerd worden nemen de lokale en bovenlokale overheden verschillende maatregelen om spaarzaam met de waterreserves om te gaan.

Spaarzaam omgaan met water

Zo wordt door de provinciegouverneur geadviseerd om drinkwater zo weinig mogelijk aan te wenden voor andere doeleinden. De volgende huishoudelijke taken die veel water vergen moeten in de komende dagen beperkt worden:

  • Auto’s wassen. Was uw auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
  • Zwembaden vullen mag enkel met regenwater.
  • Gazon besproeien.  Besproei uw gazon niet. U zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan u dacht. Sproei de planten in de tuin enkel  met regenwater. Begiet uw bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkomt u beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien.
  • Baden. Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Landbouw

Voor de landbouw werd een verbod op het oppompen van water uit beken en grachten uitgevaardigd. De landbouwvruchten mogen vanaf heden niet meer besproeid worden.

Meer tips rond zuinig omgaan met water

Opgelet met het warme weer en ozonpieken

De aanhoudende warmte vraagt extra aandacht voor mensen en dieren. Zorg dat ze voldoende vers drinkwater hebben en laat zeker geen kinderen en dieren alleen achter in de wagen.

Ook de hoge ozonconcentratie in de lucht zijn gevaarlijk. Ga daarom enkel ’s ochtends vroeg of ’s avonds sporten. Probeer gedurende de dag intensieve fysieke activiteiten te vermijden.

Meer tips

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke