Nieuwe zeedijk met golfdempende uitbouw

Middelkerke en Westende hebben samen de langste wandeldijk van de kust. De dijjk heeft ons tot op heden steeds kunnen behoeden voor overstromingen bij stormweer, maar bijkomende maatregelen zijn geen overbodige luxe meer.

Golfdempende uitbouw

De Vlaamse overheid laat ons de keuze tussen de bouw van een stormmuur of de verbreding van de dijk met een golfdempende uitbouw van 10 meter. Beide maatregelen bieden evenveel bescherming, maar een golfdempende uitbouw van de bestaande dijk heeft zowel esthetisch als functioneel heel wat voordelen.

Ontwerper aangesteld

Begin dit jaar is het ontwerp van de nieuwe zeedijk voor de volledige bebouwde zone in Middelkerke en Westende definitief gegund aan het collectief van de studiebureaus MOP Urban Design - Plantec - Cluster - SBE & Deltares. Het projectvoorstel inclusief principeschetsen van dit collectief voldeden aan alle technische voorwaarden.

Esthetisch en functioneel

Door het gebruik van zandkleuren en duinengrassen accentueert de vernieuwde dijk ook de natuurlijkje kenmerken van de kuststrook. De dijk en het strand zullen door de aanleg van de golfdempende uitbouw één vloeiend geheel vormen. Langs deze uitbouw komt er een promenade zodat wandelaars, fietsers en horeca-activiteiten van elkaar gescheiden worden, wat de veiligheid en het comfort ten goede komt.

Planning?

De definitieve studie zal 24 maanden in beslag nemen, op basis van het eindontwerp start de bouw van een volledig nieuwe zeedijkj binnen twee jaar.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke