Kiezen Middelkerkenaars voor een elektrische deelauto of voor nieuwe verlichting in het gemeentehuis?

Het Vlaams Energieagentschap lanceert een burgeruitdaging: ‘overal stroomversnellers’. Zo hoopt hiermee burgers aan te sporen om zich te engageren voor een lokaal energieproject. Het gemeentebestuur van Middelkerke stapt hier graag in mee en schuift 2 projecten naar voor:

  • Een elektrische wagen die buiten de kantooruren gedeeld kan worden met inwoners
  • Nieuwe verlichting in het gemeentehuis

Waarom deze projecten

Via de elektrische wagen wil het gemeentebestuur mensen de kans geven om gebruik te maken van een elektrische wagen. Zo leren mensen de elektrische wagen, zijn functionaliteiten en het herladen kennen. Dit kan de stap om zelf een elektrische wagen aan te kopen, gevoelig verkleinen. Mensen die amper nood hebben aan een auto, kunnen deze auto ook uitlenen. Dan hoef je geen wagen / verzekering / belasting te betalen voor die zeldzame ritjes.

De verlichting in het gemeentehuis is gedateerd. Bij een gelijkaardige vervanging, in het politiekantoor, werden diverse kilowatts per uur bespaard door nieuwe, moderne en duurzame(re) lampen te hangen. Dit maakt dat er minder budget van het gemeentebestuur naar elektriciteit gaat.

Hoe kunnen burgers helpen?

Burgers mogen in een online stemronde hun voorkeur bekend maken. Zodra 1% van de volwassen inwoners van de stad/gemeente heeft gestemd, ontvangt de stad of gemeente tot 1 euro per inwoner als startkapitaal om de populairste projecten mogelijk te maken.

Stemmen kan via www.stroomversneller.be tot en met 7 oktober

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke