Open Monumentendag Middelkerke in teken van ‘de poort naar Westende’

De badplaats Westende werd voor 1900 opgericht door Brusselse investeerders. De eerste toeristen stapten af aan de tramhalte op het kruispunt van de Westendelaan (toen: Nieuwpoortse Steenweg) en de Badenlaan en wandelden dan richting zee. Vlakbij het kruispunt met de Graaf Jansstraat en de Duinenlaan werden ze symbolisch verwelkomd door een triomfboog. Deze allereerste boog (foto) is ondertussen verdwenen, maar vandaag staat er nog altijd een exemplaar aan het begin van de Badenlaan.

Op weg naar zee via de Badenlaan (eigenlijk een té letterlijke vertaling van rue des Bains; de straat had evengoed ‘Zeelaan’ kunnen heten, zoals in vele andere kustplaatsen) passeerden de toeristen een groep villa’s met de naam ‘Duvecotten’, waar een allereerste kunstenaarskolonie was neergestreken.

Het kruispunt met de Duinenlaan, waar vandaag nog veel typische cottages uit het interbellum bewaard bleven, en de Graaf Jansstraat lag en ligt een beetje buiten het toeristische centrum maar is een buurt met een eigen dynamiek. De bewoners van de Badenlaan en omliggende straten voelden zich verbonden met elkaar en hielden een jaarlijkse ‘Baden Kermis’, de handelaars hadden een beroepsorgaan, nl. ‘De Vereenigde Neringdoenders van Westende Baden’, waarbij de voertaal Nederlands was, wat erop wijst dat de handelaars uit de streek kwamen, in tegenstelling tot de badplaats zelf waar veel filialen van Brusselse handelaars vooral het Frans hanteerden.

Nutsvoorzieningen zoals de watertoren, de gasketel en het zuiveringsstation stonden in de omgeving van de Badenlaan, vlak buiten de eigenlijke badplaats. Zo heette de Graaf Jansstraat vroeger de Ambachtstraat, precies omdat het een straat was waar de vakmensen, de timmerlui en o.a. arduinkappers hun ateliers hadden. Zij stonden ten dienste van de badgasten, maar hun lawaaierige machines had men liever niet te dicht bij het strand.

Het is dit wat minder gekend hoofdstuk uit het toeristisch verhaal van Westende-bad dat tijdens Open Monumentendag in de kijker wordt geplaatst, met de welkomstboog als centraal monument.

Praktisch

Open monumentendag, zondag 9 september 2018. Er start een wandeling met gids om 14 u. aan het kruispunt van de Badenlaan met de Westendelaan. Tijdens deze wandeling wordt ook de foto-expo rond dit thema in de Sint-Theresiakapel bezocht en er wordt geëindigd met een gratis geleid bezoek aan de villa Les Zéphyrs. Einde: omstreeks 17 u.

Inschrijven niet nodig. Deelname is gratis.

Ter gelegenheid van deze activiteit loopt de fototentoonstelling ‘De Poort naar Westende’ in de Sint-Theresiakapel, te bekijken tijdens de openingsuren, tot en met zondag 4 november 2018.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke