Extra toelichting naar aanleiding van sluiting bibliotheek van Leffinge en Westende

Het gemeentebestuur van Middelkerke sluit de dorpsbibliotheken van Leffinge en Westende. Ter compensatie wordt de hoofdbibliotheek van Middelkerke, uitgebouwd naar hypermoderne, innovatieve ‘Open Library’ bibliotheek. Daarnaast komen er ook bijkomende vervoersoplossingen om de bibliotheekgangers van Westende en Leffinge gemakkelijk naar de bibliotheek van Middelkerke te laten gaan.

Dorpsbibliotheken sluiten

Schepen van het bibliotheekwezen, Eddy Van Muysewinkel, lichtte de beleidsbeslissing toe aan de inwoners van Leffinge en Westende. “De sluitingen van de bibliotheken van Leffinge en Westende komen er niet zomaar. In Leffinge is hoge nood aan meer plaats voor de lokale verenigingen, gezien zaal ’t Centrum wegvalt. In Westende wordt het bibliotheekgebouw verkocht in oktober 2020. Na raadpleging van de bezoekersaantallen, werd besloten om beide bibliotheken te sluiten.

Open Library

De bibliotheek van Middelkerke wordt opnieuw de centrale bibliotheek en zal daarvoor verder uitgebreid worden tot een Open Library. Dat is een concept waarbij de bibliotheek langer openblijft en meerdere, innovatieve functies krijgt. Zo kan je op verschillende tijdstippen, ook ’s avonds, naar de bibliotheek gaan zonder gebonden te zijn aan de openingsuren. De toegangscontrole zal gebeuren met badges en camera’s.

Daarnaast zal de bibliotheek ook het Makerssysteem invoeren. Hierbij kan je, naast basislessen smartphone, surfen op het internet , … ook kennis maken met een 3D-printer, programmeerworkshops volgen, basis robotica krijgen, drones bouwen of zelf met web 3.0-toepassingen aan de slag gaan.

Uitbreiding openbaar vervoer, schoolbus en de boekenronde

Op vervoersvlak worden maatregelen genomen om de verbinding met Middelkerke te verbeteren. Zo zou de lijn 68/69 een hogere frequentiegraad krijgen en een tussenstop maken in Westende-Bad. Dit maakt dat bewoners naar de bibliotheek, het MAC, De Branding of zelfs naar het Seashoppingcentrum  kunnen rijden. De onderhandelingen met de Lijn zijn hiervoor nog lopend.

Voor het onderwijs wordt een schoolbus aangekocht. Die zal alle leerlingen, van alle Middelkerkse scholen, wekelijks naar het zwembad en de bibliotheek brengen.

Voor mensen die minder mobiel zijn, zoals in de WZC’s, wordt de thuisservice van de bibliotheek uitgebreid. Het bibliotheekpersoneel en vrijwilligers zullen bij deze mensen zelf langskomen.

De trefpunten

Ondanks de bibliotheekfunctie verdwijnt, blijven de trefpunten bestaan. In Leffinge zal dit in op de site van de molen zijn (Het Molenhuys), in Westende verhuist die functie naar de polyvalente zaal in de nieuwe Duinpieper.

Persoonlijke toelichting

Deze maatregelen werden op een infomoment, zowel in Westende en Leffinge, toegelicht. De aanwezigen vonden het jammer dat ‘hun bibliotheek’ verdwijnt en alles naar Middelkerke verhuist. De compenserende maatregelen die het gemeentebestuur neemt, kunnen wel op bijval rekenen.

“Ik besef dat het voor sommige mensen aanpassen wordt, maar ik zie de toekomst voor de bibliotheek positief in.”, besluit Eddy Van Muysewinkel.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke