Ode aan onze blauw-witte banken

Tijdens het vragenuurtje voorafgaand aan de gemeenteraad van 12 september, deed een inwoner een emotionele oproep voor het behoud van onze blauw-witte banken.

"Beste Burgemeester en vrienden,
In naam van de vaste bewoners, tweede verblijvers en vele bezoekers van onze kust doen wij een emotionele oproep tot het behoud van ons mooi blauw-wit patrimonium van Middelkerke en Westende namelijk de zeedijkbanken.
Deze mogen niet weggaan.
Een van de grote troeven van deze houten banken zijn de hoge rugleuning. Komt de wind uit het oosten of het westen, steeds kan je aan de goede kant vertoeven uit de wind. Ook het hout zelf heeft een aangenaam gevoel en ze zijn heel comfortabel om te zitten. Zo’n banken worden niet meer gemaakt.
Vergeet daarbij ook niet de grote sociale waarde van de banken. Eenzame en zieke mensen komen buiten om een praatje te slaan. De afstand van hun appartement tot de bank is niet ver en zo kunnen ze lekker uitrusten. Het is net als in een bijenkast. Het ene bijtje trekt het andere aan. Jong en oud willen erbij zijn en zo ontstaan vriendschappen van over heel het land. Het menselijk contact op de bankjes is zo belangrijk.
In plaats van nu en dan één weg te nemen, zet er nog wat bij. Ze zijn steeds overbezet.
Moesten de onderhoudskosten te hoog worden, kan je ze eventueel in de winter binnen plaatsen zodat ze niet zoveel afzien tijdens de wintermaanden.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke