Waarom de groendienst een dode boom laat staan

Op het speelplein tussen de Noordzeestraat en Westenlaan in Westende Bad heeft de groendienst onlangs een merkwaardige ingreep uitgevoerd: een dode boom werd gesnoeid... en niet verwijderd.

Een dode boom? Of een boom vol leven?

Aan de rand van het speelplein stond al enige tijd een dode boom.  Voor de natuur is een dode boom van onschatbare waarde. Duizenden insecten vinden er een schuilplaats en gebruiken die beschutting om zich voort te planten. Maar ook bijen vinden er gretig hun onderkomen. Als bijengemeente is dit een grote plus. Al deze insecten vormen dan weer een rijk gedekte tafel voor veel vogelsoorten. Reden genoeg om de boom te laten staan.

"Voortaan is Westende een hotel én restaurant rijker."
- Henk Dierendonck, schepen van groen

Risico's beperken

De dode boom was een ruwe iep, ook wel gekend als olm. Dat is een boomsoort van hard hout. Maar, om zeker te zijn werden de takken verwijderd zodat de boom veilig is voor spelende kinderen. Want dode takken durven op de meest onverwachte momenten uit de boom vallen.

De stam kan gemakkelijk nog 10 jaar blijven staan, zonder dat er stabiliteitproblemen optreden.

Kennis over de natuur vergroten

De boom is een mooi voorbeeld van de natuur in werking. Hopelijk ontdekken ook de omwonende kinderen de magie van deze boom en houden ze er een pak natuurervaring aan over.

Meer dode bomen vol leven?

Mocht het gemeentebestuur nog meer 'goeie' dode bomen aantreffen, zullen de bomen geanalyseerd worden of die kunnen blijven staan. Niet elke boom is geschikt als duurzame insectenboom.

Meer over 'Middelkerke bijengemeente'

Het gemeentebestuur kreeg in 2018 het label 'officiële bijengemeente' voor zijn inzet voor het behoud van de bij.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke