Westende Bevrijd 1944 – 2019

Westende en Lombardsijde werden 75 jaar geleden tijdens de tweede wereldoorlog bevrijd door de Canadese troepen van het Essex Scottishregiment. Het gemeentebestuur herdenkt deze ingrijpende gebeurtenissen met een tentoonstelling, een dagelijkse vertoning van een filmmontage met de laatste getuigen en een bevrijdingsfeest op zondag 8 september in Westende-dorp.

In deelgemeente Middelkerke trokken de Duitsers zich zonder slag of stoot terug, en reden op vrijdag 8 september 1944 Canadese soldaten het dorp binnen, troepen van het 12e regiment Manitoba Dragoons. In Westende daarentegen boden de Duitsers nog hevig weerstand vanuit steunpunt Seydlitz (in de duinen bij de Calidris), tot ze zich ook overgaven, op dinsdag 12 september 1944.

Bij die laatste schermutselingen vielen twee Canadese doden: sergeant Edgar Rivait (25 jaar) en soldaat Douglas Lyttle (19 jaar). Bij de Duitse troepen waren er 16 doden en werden er 316 krijgsgevangen gemaakt.

Expo, film en feest

In de expo ‘Westende Bevrijd 1944-2019’ in zaal De Kilt worden foto’s, voorwerpen en uniformen in verband met de bevrijding getoond, uit de rijke collectie van Westendenaar Kristof Jacobs.

Op het marktplein wordt een mini-bioscoop geplaatst waar je dagelijks een montage kan bekijken met de laatste getuigen die vertellen over de aankomst van de bevrijders, de volksvreugde, de feesten, vriendschappen en flirts, maar ook over de grimmige sfeer van afrekeningen met ‘zwarten’, mensen verdacht van Duitse sympathieën, soms ten onrechte. Na de bevrijders, de Canadezen, kwamen de Engelsen om de streek te besturen, te ontmijnen en te bevoorraden, en daarover zijn de meningen soms onverbloemd negatief, omdat de Engelsen “niet deelden” met de lokale bevolking.

Op zondag 8 september wordt een bevrijdingsfeest georganiseerd, met een stoet, een plechtigheid aan het oorlogsmonument en een volksfeest op het marktplein. Ook toen de oorlog voorbij was, werden de Canadezen op 10 juni 1945 opnieuw feestelijk onthaald met een huldebetoon en een indrukwekkende ‘bevrijdingsstoet’.

Praktisch

Expo ‘Westende Bevrijd 1944-2019’

De Kilt, Essex Scottishlaan 3. Van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 15 september, open op woensdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 u.

Westende Bevrijd – in woord en beeld

Mini-bioscoop, Arthur Meynneplein. Van donderdag 1 augustus tot en met zondag 15 september, elke dag van 10 tot 18 u.

Film en montage: Edwin en Thomas Van Troostenberghe, uitgegeven door Uitgeverij TOEN, in het kader van het project 'Leven in bezet Middelkerke'.

Bevrijdingsfeest

Optocht vanaf 16 u. door de Essex Scottislaan en Westendelaan naar het marktplein, met om 17 u. huldebetoon aan de bevrijders en vanaf 18 u. een bevrijdingsfeest op het Arthur Meynneplein, met optredens van The Coast Big Band en Slick Nick & the Casino Special.

Arthur Meynneplein. Zondag 8 september 2019.

Meer info: dienst erfgoed, 059 31 97 96.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke