Geen besmettingen in WZC De Ril

Goed nieuws uit het woon- en zorgcentrum De Ril in Middelkerke. Na testen bij de bewoners en het personeel bleek niemand besmet met Covid-19. “Een pak van ons hart en een kers op de taart van onze gezamelijke inspanningen”, zegt centrumdirecteur Philippe Van den Abeele opgelucht. “Maar waakzaamheid blijft nodig.”

164 testen voor werknemers en bewoners

“Op dinsdag 28 april testten we alle 88 medewerkers en jobstudenten met gehomologeerde testkits die we kregen van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Op vrijdag 1 mei kregen we de deugddoende bevestiging dat niemand van ons personeel besmet was met Covid-19. Op vrijdag 1 mei testten we dan alle bewoners. De opluchting was enorm groot toen we vanmorgen nieuws kregen dat geen enkele van onze 74 bewoners besmet was”, duidt Philippe. 

Inspanningen leveren op

“Sinds het prille begin van de coronacyclus namen we samen met onze coördinerende arts preventieve maatregelen om ons personeel en onze kwetsbare bewoners te beschermen. Bij vermoeden van ziekte plaatsten we de betreffende werknemer of bewoner in afzondering tot we na ‘testing’ zeker waren over diens toestand. We waren ook klaar om een afgescheiden corona-afdeling met een vaste ploeg op te starten. Gelukkig is dat voorlopig niet nodig gebleken, al blijven we uiterst waakzaam.”

Met dank aan gemeentebestuur en Vlaamse overheid

Philippe looft trouwens de inspanning van de Vlaamse overheid. “Ze stonden afgelopen periode nogal in het verdomhoekje, maar ik vind dat niet geheel terecht. Vanuit onze ervaring kan ik alleen maar zeggen dat het Agentschap Zorg en Gezondheid ons flink heeft ondersteund met duidelijke richtlijnen, materiaal en testcapaciteit. Net zoals het gemeentebestuur trouwens, die ons logistiek goed heeft verder geholpen en dat blijft doen in de komende periode.”

Dikke pluim voor alle medewerkers

Schepen Dirk Gilliaert reageerde ook opgetogen bij het goede ‘testnieuws’: “Dit is echt fantastisch nieuws. Al het personeel op onze zorgsite verdient extra waardering, want zij draaien al weken op volle toeren om onze zorgdiensten tijdens deze extreme omstandigheden te garanderen.”

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke