Godfried Mehuys, pionier van hoevetoerisme, overleden

Op 19 april 2020 overleed in Middelkerke Godfried Mehuys, landbouwer, pionier van het hoevetoerisme en auteur.

Godfried Mehuys werd in 1924 in het Oost-Vlaamse Gottem aan de Leie geboren in het kroostrijke gezin van landbouwer Joseph Mehuys. In 1938 kwam dat gezin op de Spemaliehoeve in Sint Pieters Kapelle, eigendom van een adellijke familie, wonen.

Vooral de oorlog maakte grote indruk op de  jonge Godfried, met de bezetting van de hoeve door  Duitse troepen, en het neerstorten op 1 maart 1945 van twee 2 Boeings B-17’s nabij Slijpe. Hij getuigde van deze periode in een project van enkele jaren geleden.

Hij huwde met Ghislaine Decroos met wie hij drie kinderen had. Hij had een enorme liefde voor paarden. Hij werd daarom stichter van de ruiterclub Spermalievrienden.

Willem Vermandere en pionier van het hoevetoerisme

Legendarisch waren de optredens van Willem Vermandere op het ‘hof’. Deze organisatie van het Davidsfonds lokte ieder jaar heel wat volk en bracht de schuur van deze hoeve op een onnavolgbare wijze tot leven.  Van deze vereniging was hij trouwens jarenlang voorzitter.

Zijn Spermaliehoeve werd ook één van de eerste inrichtingen van hoevetoerisme en mocht zelfs Leo Tindemans tot zijn gasten rekenen. Deze wederopbouwhoeve werd ook door de VRT ontdekt en werd het decor van een aantal opnames zoals Midas, Van boer tot tuinder …

Erfgoedliefhebber

Na zijn actieve carrière als landbouwer kwam Godfried Mehuys rentenieren in Middelkerke en vond de tijd om bijdragen te schrijven voor het ledenblad van de heemkring Graningate. In 2012 schreef hij zijn werk ‘Herinneringen uit het verleden’ waarin hij zijn liefde voor het paard beschreef. Erfgoed bleef hem steeds interesseren, het opbouwen van een collecte oude landbouwtuigen getuigde daar van.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke