Politie Middelkerke klaar voor alerte zomer

Met enkele nieuwe wagens, een dynamische inzet van de beschikbare expertise en een tijdelijke verhoging van de personeelscapaciteit rolt het Middelkerkse politiekorps een nieuwe zomer in. De korpsleiding stelt één opdracht voorop: oververhitting tijdens de eerste zomer ‘post corona’ voorkomen.

Flexibel en proactief ingrijpen

Middelkerke is één van de drukste en meest uitgestrekte kustgemeenten. Twee volwaardige badplaatsen, een drukke evenementenkalender en een ruim hinterland vergen heel wat uiteenlopende inspanningen van de Middelkerkse politieploegen. “Het zou best kunnen dat we plots moeten uitrukken voor een cafégevecht, terwijl we 3 minuten later melding krijgen van een materiaaldiefstal op een landbouwbedrijf. Flexibiliteit is dus het sleutelwoord, zeker in de zomer.” Dat zegt Kris Daels, sinds 1 april 2020 commissaris bij de politiezone Middelkerke. Hij tekende samen met korpschef Frank Delva een nieuw interventiesysteem uit. “We stellen onze interventieploegen zodanig samen dat we proactief kunnen ageren op typische fenomenen zoals nachtlawaai, zonder dat we inboeten op preventieve aanwezigheid op straat.”

Tijdelijke versterking

Korpschef Frank Delva voorspelt ondertussen een zomerse interventie-top-drie van openbare dronkenschap, nachtlawaai en mobiliteitsoverlast. “Ingegeven door de typische zomeremoties”, glimlacht Frank. “We staan voor de eerste zomer na de strenge coronabeperkingen. De stolp gaat van onze maatschappij af en dat zorgt voor een ontlading.” Politie Middelkerke rekent op een tijdelijke personeelsinflux. “We krijgen gevoelige versterking van de federale politie en van het Antwerpse korps. Zonder in operationele details te treden, geeft ons dat voldoende ruimte om werkbare interventieroosters op te stellen. Dat is goed voor de inwoners en vakantiegangers, maar ook voor de werkdruk van de agenten.”

Discreet, geruststellend en effectief

Kris vult meteen aan: “Niet alleen op personeel vlak, maar ook qua uitrusting zijn we daar klaar voor. We verwachten namelijk veel van onze nieuwe  semi-anonieme interventiewagen. Dat is een discreet, maar herkenbaar voertuig waarmee we gerichte interventies kunnen doen. Het ‘agiteert’ niet, terwijl omstaanders meteen doorhebben dat de politie aan het werk is. Op de valreep krijgen we ook nog 3 splinternieuwe combi’s. Dus onze ploegen krijgen het beste materiaal ter beschikking. Weet trouwens dat een politiekorps ook achter de schermen heel actief is. Iedere ploeg op straat kan rekenen op ondersteuning vanuit het hoofdkwartier en de officieren van wacht zorgen voor de nodige instructies.”

Jong korps met gerichte specialisaties

Ondertussen stippelen Frank en Kris ook een vernieuwd personeelsbeleid uit. “We hebben een jong korps. Vergis je niet: de werkdruk in Middelkerke ligt heel hoog. Heel wat agenten combineren hier verschillende taken. We houden ze ‘fris’ door ze - dankzij gerichte opleiding - een bepaalde specialisatie naast hun ‘all round’ politiewerk aan te bieden. Dat werpt zijn vruchten af, zeker in tijden van snel evoluerend politiewerk in een complexe samenleving”, besluit Kris.

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke