Voormalig burgemeester Janna Rommel-Opstaele overleden

Op dinsdag 27 april is Janna Rommel-Opstaele in Leffinge overleden. Janna was van 2013 tot 2018 burgemeester van Middelkerke. Daarvoor was ze sinds 2000 schepen en zetelde ze sinds 1995 onafgebroken in de Middelkerkse gemeenteraad.  Janna vocht al een tijdje tegen een agressieve ziekte. Janna werd 64 jaar en stond bekend als een gedreven madam die graag onder de mensen kwam.

Stemmenkanon wordt eerste vrouwelijke burgemeester

Na haar loopbaan als leerkracht belandde Janna per toeval in de lokale politiek. Bij haar eerste deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen van 1994 werd ze gemeenteraadslid voor VLD. Na de herverkiezingen van 1995 zat er zelf een eerste actief mandaat als OCMW-voorzitter in, maar door politiek stratego bleef ze in de gemeenteraad.

Dat Janna in 2013 de eerste vrouwelijke burgemeester van Middelkerke zou worden, stond in de sterren geschreven. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 behaalde ze de meeste voorkeurstemmen in de grootste politieke partij, maar na een overeenkomst met toenmalig burgemeester Michel Landuyt nam ze een stevige schepenportefeuille op met onder andere openbare werken en lokale economie. Ook bij de stembusgang van 2000 was ze een stemmenkanon.

Kleurrijke madam, gedreven politica

Janna was allesbehalve een ‘bureauburgemeester’. Ze was overal ‘ graag aan en bij’ en behartigde haar dossiers op een persoonlijke, betrokken en kleurrijke manier. Ze was ‘fulltime’ met haar publieke ambt bezig.

Hoewel ze zelf heel trots was op haar burgemeesterschap, liet ze onlangs optekenen dat ze haar tijd als ‘superschepen’ de mooiste vond: “Door de vele bevoegdheden als schepen kon ik vele mensen en kiezers ondersteunen. Als burgemeester krijg je nog extra verantwoordelijkheden, waardoor je iets minder in contact komt met je burgers. En dat miste ik als burgemeester wel.”

Dorpskernvernieuwingen en lokale economie

Janna Rommel-Opstaele was uiteindelijk 24 jaar actief in de gemeentelijke politiek. Haar belangrijkste verdiensten zijn onder andere de renovatie van de Oostendelaan in Middelkerke, het nieuwe marktplein in Middelkerke, de dorpskernvernieuwingen van Slijpe, Leffinge en Schore. Ze zette participatieprojecten als De Wiek op en stond aan de wieg van de dienst lokale economie in Middelkerke.

Het gemeentebestuur van Middelkerke biedt haar oprechte medeleven aan de familie van burgemeester Janna Rommel-Opstaele: haar vader Pieter, haar broers en zus, haar man Willy, haar zoon Pieter, schoondochter Kim en haar twee kleinkinderen Lize en Mauro na.

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke