EXPO ‘Fort van Nieuwendamme’ verlengd tot 30 september

Deze zomer loopt in het stemmige plattelandskerkje van Mannekensvere een unieke expo over het fort van Nieuwendamme, een historische plaats met honderden jaren aan woelige geschiedenis. Wegens succes wordt de expo met een extra maand verlengd.

De plaats Nieuwendamme was in de 14e eeuw een handelsnederzetting met een versterkte sluis op de IJzer, belangrijk voor het waterverkeer tussen Ieper, Nieuwpoort en Brugge.

De Spaanse bezetter maakte er een fort van tijdens de godsdienstoorlogen in de 16e eeuw, met de bedoeling de uitvallen van de watergeuzen uit Oostende te beletten.

Na de Spaanse inname van Oostende (1604), de aanleg van het kanaal Nieuwpoort-Plassendale (1640) en het verleggen van waterwegen, waaronder een arm van de IJzer (1643), verloor de plaats aan belang.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) lag het in ondergelopen gebied en bouwden de Duitsers er drie observatieposten.

Vandaag blijft het een zichtbaar relict in het polderlandschap, met de contouren van het Spaans fort nog duidelijk zichtbaar.

Praktisch

Kerk Mannekensvere, Elke dag 10 tot 17 u.

Meer info: dienst erfgoed Middelkerke, 059 31 97 96.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke