Gemeentebestuur gaat inzamelaars van taxus belonen

Zoals elk jaar, wordt met de zogenaamde ‘Vergroot de Hoop campagne’, van 15 juni tot 31 augustus, taxus ingezameld om kanker te bestrijden. Met 1m³ kan je 1 chemotherapie maken. Over heel Vlaanderen werd zo’n 21 600m³ ingezameld. Alleen … in Middelkerke was dat véél minder en dat moet dit jaar beter.

Het gemeentebestuur Middelkerke wil dit jaar meer taxus inzamelen en zo meer bijdragen tot de ‘Vergroot de hoop campagne’. Dat kan alleen maar met de hulp van zijn inwoners. Om hen te stimuleren voorziet het gemeentebestuur enkele concrete acties en een leuk cadeautje.

Middelkerke achteraan het peloton

In bijgevoegde tabel zie je dat Middelkerke nog veel werk aan de winkel heeft. Van alle gemeentes binnen de afvalintercommunale IVOO scoort Middelkerkse het minst. Dat kan dus beter.

 Taxus ingezameld
Bredene04,49 m³
Gistel10,45 m³
Ichtegem19,95 m³
Middelkerke04,51 m³
Oostende08,55 m³
Oudenburg13,06 m³

Om Middelkerkenaars aan te sporen meer taxus in te zamelen, zet het gemeentebestuur in op volgende acties:

Taxusspotters gezocht

Het gemeentebestuur van Middelkerke wil een beroep doen op ‘taxusspotters’ om zo alle aanwezige taxus in de gemeente te inventariseren. Ben je veel op wandel door Middelkerke, herken je makkelijk planten en bloemen? Meld ons waar taxus staat!

Concreet: zie je ergens taxus staan, laat het ons weten via www.middelkerke.be/taxus . Zo kunnen we een lijst van alle eigenaars met taxus aanleggen. Als gemeentebestuur zullen we alle eigenaars van taxuslocaties aanschrijven met de vraag om hun taxus te snoeien en binnen te brengen voor ‘Vergroot de hoop’.

Compost voor taxus

Naast de taxusspotters, wil het gemeentebestuur ook mensen belonen die hun taxus binnenbrengen in het containerpark. Hoe kun je het best iemand met groene vingers belonen? Met goede en kwalitatieve compost.

Het gemeentebestuur geeft elke taxusschenker een 10-tal kilo compost. Daarmee kan je de pas gesnoeide plantjes een gezonde scheut energie teruggeven. Uniek aan deze compost is dat ze gewonnen is uit GFT-afval. Het is een excellente bodemvoeder- en verbeteraar en het resultaat van een gesloten en dus duurzame cyclus.

Je dient wel een eigen emmertje of zak mee te nemen om de compost te transporteren.

Binnenbrengen van taxus op het containerpark kan tot 31 augustus 2016.

Haagdonor

Heb je een taxushaag van minimaal 40 meter? Registreer je dan op de website van vergrootdehoop.be en de snoeiers van Vergroot de Hoop komen die gratis snoeien. Op afspraak. Ook in september.

Meer info

Alle info over de taxusinzameling kan je nalezen op www.middelkerke.be/taxus

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke