Kusthistories verwerft belangrijk 19de eeuws schilderij “Dame in badcabine, verrast door een mannelijke bezoeker”

Het Autonoom Gemeentebedrijf en de gemeente Middelkerke konden op een Brusselse veiling een waardevol schilderij van kunstenaar Constant Cap (Sint-Niklaas 1842 – Antwerpen 1915) aankopen voor het museum Kusthistories.

Het werk, dat stamt uit 1879, is geschilderd in de traditie van de spotprenten die toen door kunstenaars als Mars (Maurice Bonvoisin) , Edouard Dubar en Cham (Amédée de Noé) werden gemaakt en waarvan Kusthistories er een hele reeks in de collectie heeft.

Met deze prenten werd het ontluikend kusttoerisme op de korrel genomen. De nieuwe aanwinst voor het museum met de titel ‘Le visiteur inattendu’ stelt een dame voor die in haar badcabine verrast wordt door een mannelijke bezoeker.

De kunstenaar Constant Cap (1842 – 1915) werkte in realistische stijl. Hij nam in de jaren zeventig van de negentiende eeuw geregeld vakantie in de badplaats Oostende en schilderde daar enkele werken zoals ‘Souvenir d’Ostende’ uit 1876 en dit recent aangekochte werk uit 1879.

Het is de bedoeling dat dit kunstwerk een van de topstukken wordt van een zomertentoonstelling in 2017 over het thema ‘Humor aan zee’ om daarna een vaste plaats in de museumopstelling te krijgen

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke