Calidris

De Calidris kan bogen op een lange geschiedenis als kinderhome. Reeds vanaf 1902 brachten tal van Brusselse schoolkinderen op deze locatie hun vakantie door. De instelling heette toen ‘Villa Crombez' naar de politicus en weldoener, Benjamin Crombez, die het gebouw ter beschikking stelde. De uitbater was de Brusselse vereniging ‘Association des Marçunvins', vandaar die andere vaak voorkomende naam ‘Les Marçunvins'.

Na de vernietiging tijdens de Eerste Wereldoorlog duurde het een hele tijd vooraleer het kinderhome werd heropgebouwd. Dat gebeurde uiteindelijk in 1931 naar plannen van de architecten Govaerts en Van Vaerenbergh. Het gebouw was sober, modern en functioneel: in het midden lagen de hall en de gemeenschappelijke voorzieningen (sanitair, burelen, opslagruimten), met daar rond de kamers die zonlicht nodig hadden. In 1935 werden, los van het oorspronkelijk gebouw, vier klaslokalen en een infirmerie bijgebouwd, naar een ontwerp van architect J.G. Evers (Brussel). Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het home opnieuw beschadigd en het kon pas op 17 december 1950 opnieuw ingehuldigd worden.

In 1983 werd het gebouw verkocht aan de bvba Calidris, die het uitbouwde tot een selfservicerestaurant De Calidris. De naam verwijst naar een vogelsoort: de strandloper. In 1987 kocht de gemeente Middelkerke de gebouwen om ze om te vormen tot een centrum voor socio-culturele activiteiten.

Meer historische informatie op: www.vakantiekolonies.be