Hulp nodig met het verkrijgen van digitale producten? De bibliotheek helpt je graag op weg!

“Steeds meer en meer producten worden enkel nog digitaal aangeboden: denk maar aan de gratis RailPass van de regering, Mypension, Tax on web, formulieren van de dienst burgerzaken, … onder het motto: vul je emailadres in en je krijgt het onmiddellijk”. Maar, niet iedereen is zo digitaal vaardig om dit zelf te doen. De bibliotheek van Middelkerke biedt hulp aan wie moeilijk met het internet kan omgaan: stap per stap helpen de medewerkers jou op weg om deze digitale producten aan te vragen.

Bibliotheekmedewerkers zijn er voor jou

“Elke Belg krijgt een gratis RailPass”, kondigde de regering aan om bezoeken en horeca in eigen land aan te moedigen. “Ga naar de site, vul je gegevens en emailadres in en je krijgt de Railpass toegestuurd”. ‘Voor veel mensen is dit een alledaagse handeling. Toch zijn er mensen die niet digitaal vaardig genoeg zijn om dit zelf uit te voeren. Enerzijds zijn er nog mensen die geen toegang tot het internet hebben, anderzijds zijn er mensen die in de war geraken met het invullen van digitale formulieren. Hier in de bibliotheek hebben we de hardware en de medewerkers die kunnen helpen. En die dat met plezier doen!’, aldus bibliothecaris Erwin Vermeiren.

Digitaal is de toekomst

‘Als gemeentebestuur blijven we verder inzetten op digitale dienstverlening: er werd een nieuw e-loket geïnstalleerd waarmee je producten van de dienst burgerzaken kan downloaden. Het formulierenloket wordt almaar uitgebreid met nieuwe digitale formulieren, … de digitale kanalen groeien zienderogen. Maar, er is een groep van de bevolking die achterblijft. Alle producten dubbel aanbieden, zowel op papier als digitaal, is een onbegonnen werk. De digitale weg is de toekomst, maar er moeten ook oplossingen gezocht worden om iedereen mee te krijgen. Vandaar dat we onze bibmedewerkers graag inzetten om mensen te helpen”, aldus een trotse schepen van IT en bibliotheek, Eddy Van Muysewinkel.

Middelkerke@internet

Wil je meer weten over de digitale wereld, dan kan je je inschrijven bij Middelkerke@internet. Daar leer je stap voor stap met het internet en de computer werken.  Deze succesvolle formule maakte dat niet alleen mensen leerden surfen, maar dat ze ook nieuwe apps en programma’s leerden kennen. De sessies in kleine groepjes worden georganiseerd door de bibliotheek en met hun trage tempo en democratische prijs, laten ze iedereen kennismaken met de digitale wereld. Zo wordt de digitale ongeletterdheid telkens een stapje kleiner.

Wie wil inschrijven voor Middelkerke@intenet kan dat doen via de bibliotheek op 059 31 99 00 of in de bibliotheek zelf.