De zeedijk wordt de promenade van Middelkerke

Zeedijk wordt #mkpromenade

Waarom een nieuwe promenade?

De gemeente Middelkerke start in 2020 samen met de Vlaamse overheid met de herinrichting van de volledige zeedijk van Middelkerke en Westende. Het ambitieuze project moet onze kustlijn beter beschermen en zorgen voor een verhoging van de leefkwaliteit voor iedereen in onze gemeente. De realisering van dit project zal van de zeedijk een veelzijdige promenade maken dankzij vier grote doelstellingen: meer bescherming, meer beleving, meer zon en meer groen.

Volop in voorbereiding

Momenteel zijn de voorontwerpen volop in een studie- en testfase. Zowel voor de zeewerende als de recreatieve functie worden constructies en materialen  getest in gespecialiseerde labo’s. Ingenieurs maken simulaties van golfslagen en krachten om zo tot de best mogelijke zeedijkconstructie binnen het ontwerp te komen.

Duurzame oplossing

De herinrichting betekent een compleet andere benadering van de zeedijk in al zijn facetten. Met de keuze voor een duurzame benadering rond zeewering en het gebruik van ‘zachte’ natuurlijke materialen en beschermende groenzones, krijgt de zeedijk een hogere recreatieve en natuurlijke waarde en wordt de zeewerende functie gegarandeerd voor komende generaties.

Meer bescherming

De promenade zal meer bescherming bieden tegen zware stormen en golfslag. De ontwikkeling van een golfdempende uitbouw (GDU) in de stedelijke zone en een grasdijk in de residentiële zone verbetert de beschermende functie van de zeedijk. Deze ingreep is toekomstgericht en garandeert een betere bescherming voor de komende eeuwen.

Wat is de GDU-dijk?

De GDU-dijk wordt in twee niveaus uitgebouwd. Een nieuw lager niveau die eventuele golfslag breekt en een hoger niveau (huidige niveau zeedijk) met ruimte voor fiets- en wandelverkeer en horeca-uitbating. De GDU-dijk zal toegepast worden in de drukkere 'stedelijke' zones (de eigenlijke badcentra van Middelkerke en Westende).

 

Wat is de grasdijk?

De grasdijk is een brede groenzone die wordt aangelegd tussen het harde deel van de dijk (huidige dijk) en het strand. Die grasdijk bestaat uit zand en helmgras waartussen zich verharde wandelpaden bevinden. De grasdijk zal geen zicht op zee belemmeren en zal via een nauwgezet beheersplan onderhouden worden. De grasdijk wordt toegepast in de meer rustige, residentiële zones.

Meer beleving

De nieuwe promenade zal voor Middelkerke en Westende een grondige metamorfose betekenen. Met meer afwisseling langs de promenade en een koppeling van fiets- en wandelroutes wordt de promenade de plek bij uitstek voor meer kuieren, meer ritme en meer karakter. De promenade wordt een groene gordel tussen Middelkerke en Westende, waarbij het casino en het Rauschenbergplein de 'eyecatchers' en rustpunten worden.

Mooie passende terrassen 

De talrijke terrassen worden door een passende uitvoering deel van het geheel en zullen dicht bij het strand worden opgesteld. Zo kan je vanaf 's morgens al met je snoet in de zon genieten van een kopje koffie.

eyecatchers langs de kust                                                 mooie terrassen dichtbij het strand 

  

Meer zon

De nieuwe promenade zorgt ervoor dat we veel meer zonne-uren gaan krijgen. Op sommige plaatsen tot 4 u meer per dag. Dat betekent dat - afhankelijk van het seizoen - je je ochtendwandeling in de zon kan maken.

  

Meer groen

De creatie van meer dan 100.000 m² extra groenzone verhoogt sterk het natuurlijke gevoel. Deze nieuwe groenzones verbinden de bestaande duinenzones met de residentiële zones en de badkernen tot één groene parel aan de kust.

 

 

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke

Categorieën