Geloof en bijgeloofroute

Fietsroute door het polderlandschap rond geloof en bijgeloof over dwaallichtjes, tempeliers, vissersbijgeloof en zeemeerminnen

Bovennatuurlijke krachten

Hoe kan je de nakomelingen van zeemeerminnen herkennen? Wie heeft er al eens dwaallichtjes gezien op het kerkhof van Slijpe? Een nare droom van een vissersvrouw wordt werkelijkheid... Ijslandvaarders zitten opgescheept met een behekst lijk..

Benieuwd hoe het verder afloopt? Spring op je fiets, je komt het onderweg te weten!

In volksverhalen, sagen en legendes komen de geesten, spoken, terugkerende doden, heksen, tovenaars en duivels uitbundig aan bod.

De verhalen uit West-Vlaanderen zijn ingebed in het landelijke leven van zo'n 100 tot 150 jaar geleden. Legendes zoals die van Fleris gaan zelfs terug tot de 16de eeuw en die over de tempeliers zijn nog ouder.

In de jaren vijftig werden ze opgetekend door Jenny Aspeslagh (zie foto). Haar werk geldt vandaag nog altijd als een unieke referentie op het vlak van plaatselijke legendes en het was onze inspiratiebron om twee van de tien routes specifiek rond deze fantastische verhalen op te bouwen. Je fietst van verhaal tot verhaal en je wordt zo ondergedompeld in het landschap waar ze ooit ontstaan en verteld zijn.