Campings Zomerzon, De Lombarde en Kompas Westende behalen label gastvrij onthaal

Westtoer organiseerde in het voorjaar 2019 een begeleidingstraject ‘Onthaal op kampeerbedrijven en vakantiecentra'. Onze Middelkerkse campings Zomerzon, De Lombarde en Kompas Westende namen samen met nog 13 andere campings en 2 vakantiecentra aan de kust deel aan dit traject. Tijdens de opleiding werd er dieper ingegaan op de inrichting van het onthaal, de informatie die er beschikbaar is en hoe gasten het onthaal beleven. Alle deelnemers kregen een toeristisch infobord om de bezoeker duidelijk te maken dat men op deze camping gastvrij wordt onthaald.

extra info over het begeleidingstraject 'Onthaal op kampeerbedrijven en vakantiecentra'

Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer: “Recent onderzoek toonde aan dat gasten van vakantiecentra en kampeerbedrijven vaak op zoek zijn naar toeristische informatie over de streek. Het onthaal is meestal de eerste plek waarbij ze daarvoor aankloppen. Met 124 West-Vlaamse kampeerbedrijven, waarvan 100 aan de Kust, is de sector erg belangrijk. Daarom zal het gastvrij onthaal op campings en vakantiecentra verer uitgebouwd worden. In totaal namen 16 kampeerbedrijven en 2 vakantiecentra deel aan het traject.”
Informatie en beleving
Het begeleidingstraject ging van start in het voorjaar van 2019. Ondernemers konden zich gratis inschrijven. De opleiding doelt op de uitbouw van een goed onthaal. De beschikbaarheid van correcte en relevante informatie was daarbij één van de bouwstenen. De ondernemers werden wegwijs gemaakt in de toeristische informatie over hun eigen streek en de volledige Kust.
Ook de beleving van het onthaal kwam aan bod. De ondernemers leerden hoe ze hun onthaal en de informatie kunnen aanpassen naar tevredenheid van elke individuele klant. Tot slot werd de fysieke inrichting van het onthaal op de receptie aangepakt. Interieurdokter Hilde De Rode en Sabine Rosseel namen alle ontvangstruimtes onder de loep en gaven de ondernemers tips op maat om de ruimte aantrekkelijker te maken.
 

Zomerzon


Zus en broer, Tahnee Verlinden en Manuel Zedler baten samen camping Zomerzon uit in Lombardsijde. Ze verhuren 30 vakantiewoningen.
Tahnee: “Met de groep die aan het traject deelnam, hebben we onder andere domein Raversijde bezocht. De week nadien vroegen gasten ons informatie over domein Raversijde. Onmiddellijk merkten we de meerwaarde van de kennis die we opdeden over onze streek tijdens de opleiding. Het was voor ons ook heel interessant om informatie uit te wisselen onder de collega’s. We zitten allemaal in dezelfde branche, maar we komen veel te weinig in contact met elkaar. Ondertussen hebben we al  het één en ander aangepakt in het interieur van ons onthaal. De interieurdokter had nog heel wat tips die we wensen uit te voeren, maar hiervoor zijn we nog aan het wachten op de tijd en geld. We houden zeker in het oog dat we moeten mee-evolueren met de sector.”

De Lombarde

Joke Soreyn baadt camping De Lombarde in Lombardsijde uit. Het is een autovrije, kindvriendelijke groene camping. Er zijn ruime kampeerplaatsen, kampeerhutten en vakantiewoningen.
Joke: “We hebben in het interieur ondertussen al heel wat kleine dingen aangepast, wat de ruimte al veel aangenamer maakt voor de gasten. Maar tijdens het traject voelde ik mij vooral gesteund in mijn eigen ideeën. We willen bijvoorbeeld dolgraag een nieuwe balie, maar hiervoor ontbreken helaas voorlopig de centen. Ik vond het een enorme meerwaarde om collega’s te leren kennen.”
 

Kompas Camping Westende

Chantal Vaes: “We kregen tijdens het traject heel wat praktische informatie mee voor onze klanten. Wij gaven reeds heel wat aandacht aan het verschaffen van toeristische informatie, maar door onze uitstappen met de groep, ontdekten we nog heel wat extra. Ons verlanglijstje om het interieur aan te pakken is alleen maar gegroeid. Er zijn al enkele kleine dingen aangepakt. In het najaar vervangen we de volledige verlichting. We gaan ook alles in een nieuw kleurtje steken. Ideeën in overvloed, maar alles op z’n tijd.”