Digitale aanvraag voorlopig rijbewijs model 18 maanden

Vanaf maandag 17 oktober 2022 kun je de aanvraag voor een voorlopig rijbewijs model 18 maanden online indienen via de applicatie BelDrive van de FOD Mobiliteit. Dankzij deze app moet je slechts één keer naar het gemeentehuis, namelijk om je rijbewijs af te halen.

Hoe aanvragen via BelDrive?

Je kan de applicatie gebruiken via de website van de FOD Mobiliteit of door met je smartphone de QR-code op de affiches in de examencentra en de rijscholen te scannen.

Wat heb je nodig om online je voorlopig rijbewijs 18 maanden aan te vragen?

  •  Een verbinding via je eID of via itsme (personen jonger dan 18 jaar of personen die hun authenticatiecodes niet hebben geactiveerd, kunnen online geen voorlopig rijbewijs aanvragen);
  •  Het attest van slagen voor het theorie-examen categorie B (afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs) waarop het resultaat van de leestest is vermeld;
  •  Het bekwaamheidsattest afgegeven door een rijschool (20 uur) in Vlaanderen of Brussel, of in Wallonië door het examencentrum voor het rijbewijs;
  •  Voor burgers die de praktijklessen hebben gevolgd in een in Wallonië gevestigde rijschool: de technische rijvaardigheidstest (TCTC) afgegeven door het examencentrum voor het rijbewijs.

Best neem je een foto of scan je deze documenten voordat je de aanvraag start.

Meld je aan bij de applicatie en volg dan de instructies om online je voorlopig rijbewijs aan te vragen.

Afhalen

  • Je krijgt automatisch een e-mail als je aanvraag voor je rijbewijs goedgekeurd werd. Daarin vind je meer info terug over het afhalen van je rijbewijs en wat je moet meebrengen bij het afhalen.
  • Het voorlopig rijbewijs dien je persoonlijk in de gemeente af te halen om er zeker van te zijn dat het document bij de juiste persoon terechtkomt. Daarvoor is een visuele controle noodzakelijk.
  • Betalen gebeurt voortaan bij het afhalen i.p.v. bij de aanvraag.

Aanvraag aan het loket

Lukt het jou niet om je aanvraag digitaal in te dienen, dan kun je voor je aanvraag ook nog steeds fysiek terecht aan het loket van de dienst burgerzaken.