Orgaandonatie

Waarom orgaandonatie?

In België sterven er per jaar 100 à 120 mensen die wachten op een orgaantransplantatie.

Op 30 juni 2007 wachtten in België 886 mensen op een nier, 177 op een lever, 29 op een hart, 41 op een pancreas en 53 op nieuwe longen. Tegenwoordig worden er veel meer transplantaties uitgevoerd dan vroeger, de resultaten zijn beter, maar ook de vraag naar organen is enorm toegenomen. Eind 2005 wachtten 25% meer mensen op een nier dan begin 2000. Voor de lever is de toestand nog erger: begin 2000 wachtten 80 mensen op een nieuwe lever. Begin 2006 waren er dat 249 (stijging van 200%). Daardoor overlijden steeds meer mensen die voor transplantatie in aanmerking komen, terwijl ze nog op de wachtlijst staan. De techniek evolueert steeds sneller, de bevolking vergrijst en transplantatie blijkt steeds vaker een oplossing. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar organen veel groter is dan het aanbod. Maar een andere belangrijke reden is dat vijftien tot twintig procent van de nabestaanden niet instemt met donatie! En daar moet iets aan gedaan worden!

In 2006 telde ons land 273 donoren, mensen die organen afstonden. In totaal stonden die 948 organen af voor donatie. Maar dit is lang niet voldoende! Ook al lijkt dit misschien een ver-van-mijn-bed-show… je kan mensenlevens redden door je te laten te registreren als donor.

Hoe registreren als orgaandonor?

Je registreren als donor kan op verschillende manieren:

  •  praat erover met je naaste familie. Aan hen wordt na je overlijden gevraagd of er bezwaren zijn. Zorg dat je familie weet wat jij beslist hebt. Dan hoeven zij dat, op zo'n moeilijk moment, niet voor jou te doen;
  •  laat je officieel registreren bij de dienst bevolking van de gemeente;

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke