NMBS

Kaart kosteloze begeleider

Je hebt recht op een kaart kosteloze begeleider indien je niet alleen kan reizen omwille van één van de volgende redenen:

  • een vermindering van zelfredzaamheid met tenminste 12 punten volgens de handleiding voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid;
  • een blijvende invaliditeit of arbeidsongeschiktheid van minstens 80 %;
  • blijvende invaliditeit rechtstreeks toe te schrijven aan de onderste ledematen die tenminste 50 % bedraagt;
  • een volledige verlamming of amputatie van de bovenste ledematen
  • een integratietegemoetkoming categorie III of IV.

Deze kaart biedt je de mogelijkheid samen te reizen met een ander persoon met één enkel vervoerbewijs. Zelf dien je een vervoerbewijs geldig in 1ste of in 2de klas te hebben. Je begeleider reist gratis, in dezelfde klas en op hetzelfde traject. De begeleider is ofwel een persoon, ofwel een hond aan de leiband. Je vervoerbewijs hoeft niet noodzakelijk een biljet tegen volle prijs te zijn. Een Biljet met korting, een Treinkaart, een Pass, ... wordt evengoed aanvaard. De kaart dient aangevraagd te worden via een speciaal formulier en gericht te worden aan:
 
NMBS – Reizigers Nationaal
Bureau B-RN 051 sectie 13/5
Hallepoortlaan 40
1060 Brussel

Nationale reductiekaart

Blinden en slechtzienden met een definitieve invaliditeit van minstens 90 % reizen gratis in tweede klasse. De geleidehond reist gratis. De nationale reductiekaart is maximaal 10 jaar geldig. De reductiekaart dient aangevraagd te worden via het ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu via een speciaal aanvraagformulier.

Kaart verhoogde tegemoetkoming

Klik hier voor meer info.

 

 
Meer informatie kan bekomen worden in een station van de NMBS.
Brochure mbt dienstverlening aan gehandicapten

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke