Dagelijks werken aan een inclusieve gemeente
Inclusie… meer dan een modewoord
Stijn Vandamme is Inclusieambassadeur bij de InclusieAmbassade en bezocht de gemeente Middelkerke. “Inclusie gaat over veel meer dan toegankelijkheid, hellende vlakken of drempelloze winkels… ook zaken als signalisatie, betrokkenheid bij bestuur, leesbaarheid van communicatie of toegankelijkheid op evenementen zijn belangrijke inclusieve werkpunten."
"Met de InclusieAmbassade willen we lokale besturen aanspreken om een doordacht inclusiebeleid op te zetten. Iedereen zoveel mogelijk kansen geven en betrekken in onze maatschappij is nodig. En lokale besturen zijn onze belangrijkste partners."
InclusieBingo
Stijn stond, samen met de andere ambassadeurs in voor de ontwikkeling van de InclusieBingo-affiche. "Die zet helder neer met welke maatregelen je zoveel mensen als mogelijk betrekt bij het dagelijkse leven in je gemeente. Ik trek naar iedere West-Vlaamse gemeente en overhandig de verantwoordelijken met plezier die affiche en een brochure in de hoop dat inclusie een echte beleidslijn wordt in de verschillende beleidsplannen. Ik pleit zeker niet voor een grote inclusie-revolutie, maar als iedere gemeente geleidelijk aan inclusiever wordt, is dat al een grote stap voorwaarts”, zegt Stijn.
Inclusieve reflex bewaken
Directeur welzijn Tom Denduyver is sterk betrokken bij de opmaak van het nieuwe beleidsplan. “Een breed en inclusief beleid voeren is nobel, maar niet altijd simpel. Je moet alle factoren van een dossier in acht nemen. Is een bepaalde keuze opportuun, nodig en betaalbaar? De inclusieve reflex bij een dossier is er echter altijd. Ik maak me sterk dat het nieuwe beleidsplan dat duidelijk zal maken.”
“Sterker nog. Wij zijn per definitie inclusief”, zegt Annelies Van Damme die fungeert als brug tussen de adviesraad inclusie en toegankelijkheid en het gemeentebestuur. “We staan dicht bij de mensen en zetten heel veel inclusieversterkende initiatieven op. We werken daarvoor nauw samen met de raad voor inclusie en toegankelijkheid, maar luisteren evengoed naar individuele vragen uit het publiek.”
Positief en realistisch blijven
Voorzitter van die raad is Fried Ringoot. “Stijn mag gerust zijn. Ook wij zetten inclusie flink op de kaart. Neem nu het dossier van de nieuwe zeedijk… dat is één van de belangrijkste bouwwerken in de komende beleidsperiode. Wel, ik zat al meerdere malen samen met de ontwerper om de nieuwe zeedijk zo toegankelijk mogelijk te maken.
Ook met verschillende evenementen zetten we inclusie hoog op de agenda, zo organiseren we jaarlijks de Dag van Inclusief. Maar we werken ook consequent samen met andere gemeentelijke diensten. Inclusie moet ook omgekeerd werken”, zegt Fried. “Het is onmogelijk om alles extreem inclusief te maken. Ik ben de eerste om te pleiten voor realisme en een positieve aanpak rond inclusie. Met het ‘wijzend vingertje’ en blind activisme bereik je zelden wat nodig is”, besluit Fried.