Extra voorzorgen na onderzoek PFAS Klein Kasteelstraat

Gepost op 04/03/2022

Verschillende meetpunten moeten bijkomend onderzocht worden of de PFAS-waarden verhoogd zijn. Op basis van die metingen adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid een aantal voorzorgsmaatregelen.

Beschermen uit voorzorg

Sinds juni 2021 inventariseert en onderzoekt OVAM alle gebieden met een verhoogd risico voor PFAS-verontreiniging. Zeker waar in de loop der tijden regelmatig PFAS-houdende blusschuimen werden gebruikt. De meetresultaten van het verkennend onderzoek in de Klein Kasteelstraat doen vermoeden dat een PFAS-verontreiniging er mogelijk is. OVAM beveelt nu bijkomend bodemonderzoek om die eventuele verontreiniging beter te definiëren. Uit absolute voorzorg nemen bewoners en omwonenden best bijkomende maatregelen om herhaaldelijke blootstelling te beperken.

Acuut gezondheidsgevaar is er zeker niet. De bewuste blusschuimen worden trouwens sinds 2010 niet meer gebruikt.

Vermijd langdurige blootstelling

De bewoners en directe omwonende van de Klein Kasteelstraat ontvingen een bewonersbrief met gerichte beschermingsmaatregelen en algemene informatie over PFAS.

De gemeente Middelkerke is op de hoogte van de resultaten van dit verkennend bodemonderzoek en volgt het volledige onderzoek nauwgezet op.