Hoogbouw en RUP's: na de infosessies, hoe kan je reageren?

Gepost op 18/01/2023

Intenties, bezorgdheden en positieve opmerkingen

Op 17 januari organiseerde het gemeentebestuur twee infosessies over de intenties om enkele ruimtelijke uitvoeringsplannen aan te passen. Veel volk in de keet. En maar goed ook. Deze plannen werpen veel vragen, veel opmerkingen, veel bezorgdheid, maar ook positieve indrukken op. Nog tot en met 9 maart loopt er nog een publieke raadpleging.

Geen speciale formulieren, geen gedoe

Reageren tijdens de 60 dagen durende publieke raadpleging is eenvoudig. Je hoeft geen specifieke formulieren in te vullen of ellenlange administratie te doorlopen.

Hoe kan je reageren?

•    Via e-mail naar ruimtelijkeordening@middelkerke.be.
•    Via een traditionele brief per post (hoeft niet aangetekend) of via persoonlijke bezorging bij de dienst ruimtelijke ordening. Je krijgt een bewijs van afgifte mee.

Wat gebeurt met je opmerking(en)?

De dienst ruimtelijke ordening bundelt alle opmerkingen en voegt ze toe aan het dossier tijdens de publieke raadpleging.
Het gemeentebestuur neemt de opmerkingen mee naar de volgende fase: het opmaken van de zogenaamde ‘scopingnota’s’ waarin alle te onderzoeken effecten en aspecten van die plannen opgenomen zijn. In deze fase kan ook de hogere overheid al input bezorgen. ‘Checks and balances’ dus.

En hoe verloopt de procedure nu verder?

Zonder technisch ‘nerdy’ te doen:

•    Na de scoping, volgt de voorontwerpfase van de milieueffectenrapporten en de ruimtelijke uitvoeringsplannen.
•    Eens die voorlopig vastgesteld zijn volgt een openbaar onderzoek van 60 dagen. Ook in deze fase kunnen betrokkenen opmerkingen of bezwaren formuleren.
•    Na verwerking van alle opmerkingen formuleert het gemeentebestuur een advies dat na goedkeuring van alle planaspecten en effectenrapporten leidt tot een definitieve vaststelling van de plannen.