Middelkerke wordt Warme gemeente

Gepost op 21/08/2019

1 op 5 jongeren geeft aan zich niet goed in zijn vel te voelen. Een ontluisterend cijfer, dat zich ook  in het hoge zelfmoordcijfer in Vlaanderen manifesteert. De gemeente Middelkerke wil daar iets aan te doen en stapt daarom mee in het project Warme Steden en Gemeenten. Samen met 41 andere steden en gemeenten draagt Middelkerke een steentje bij tot het verhogen van het mentaal welbevinden van kinderen en jongeren.

Weerbare jongeren worden sterke volwassenen

Middelkerke verenigt alle organisaties die werken rond mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Zo worden de krachten gebundeld om hun veerkracht te verhogen. Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vermijdt veel psychisch leed in het latere leven.

Het einddoel is om van Middelkerke een veilige plek te maken, waar veerkrachtige kinderen en jongeren hun talenten en identiteit kunnen ontplooien, zich kwetsbaar kunnen opstellen en daarin gesteund worden door hun omgeving en leeftijdsgenoten. 

8 concrete werkpunten

Middelkerke baseert zich op 8 pijlers om jeugdige veerkracht te versterken:

1.         Besteed aandacht aan de basisbehoeften en rechten van kinderen en jongeren;

2.         Moedig een warme, ondersteunende opvoeding aan;

3.         Ondersteun de persoonlijke ontwikkeling;

4.         Creëer verbondenheid tussen kinderen, jongeren en hun omgeving;

5.         Maximaliseer kansen op fysieke gezondheid;

6.         Maak kwetsbaarheid bespreekbaar in een veilige omgeving;

7.         Zorg dat kinderen en jongeren makkelijk de weg naar hulp vinden;

8.         Betrek kinderen en jongeren bij het beleid.

Samenwerken

Logo Middelkerke wordt in deze campagne ondersteund door het Vlaams Instituut Gezond Leven,  de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven.

Warme William

Binnenkort zie je ook Warme William verschijnen in het straatbeeld.  Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel.