North Seal Team staat 24/7 paraat voor zeehondjes

Steun van heel wat vrijwilligers

Wanneer het North Seal Team een oproep van een gestrande zeehond krijgt, kunnen ze rekenen op een honderdtal vrijwilligers. Afhankelijk van de locatie, gaat wie eerst bevestigt meteen ter plaatse om de zeehond te beschermen. Vanaf dat moment tot het dier opnieuw verder reist, lossen de vrijwilligers van het North Seal Team elkaar om de 3 uur af.

Vaste North Seal Watcher voor Middelkerke/Westende

Sinds kort heeft ook Middelkerke/Westende een vaste North Seal Watcher; Tine Van Assel.

Ook een zeehond heeft ‘rij- en rusttijden’

99% van de gestrande zeehonden rust gewoon uit. Een zeehond zwemt tientallen kilometers ver om te jagen. Dat vergt natuurlijk energie. Het dier gaat aan wal om uit te rusten en op te warmen. Het laatste wat een zeehond dan wil, is weer in het water geduwd worden. Laat staan dat – meestal goedbedoelende – mensen het dier voederen of bedekken.

Honden ‘flippen’ op zeehonden

De grootste hinder voor een rustende zeehond wordt veroorzaakt door honden. Een hond ziet en ruikt een zeehond van heel ver en ‘flipt’ daarop. Ook zij handelen instinctief: in de meeste gevallen vallen honden zeehonden aan. Baasjes, hou dus zeker je hond aan de leiband.

‘Babyboom’ bij zeehonden

Natuurwetenschappers melden dat de zeehondenpopulatie het afgelopen jaar enorm gestegen is. De meeste zeehonden in onze contreien komen uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en in mindere mate Frankrijk. Niet toevallig landen met uitgestrekte kusten die door de verschillende lock downs minder bezocht werden. Studies uit het VK tonen aan dat er in 2020 over de 4000 zeehonden geboren zijn. Alles wijst erop dat die tendens zich ook dit jaar nog doorzet. We mogen ons verwachten aan meer zeehondenbezoek. En zeker na een stormachtige periode nemen veel zeehonden een rustpauze op onze stranden.

North Seal Team recruteert

North Seal Team zoekt nog vrijwilligers om hun permanentieteam uit te breiden. Hoe meer vrijwilligers hoe comfortabeler de ‘shiften’. Van wie zich engageert verwachten ze inzet door weer en wind, want ook in storm- en regenweer bewaken we de zeehonden.

Meld je bij www.northsealteam.be.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke