Primeur voor Middelkerke! BK cyclocross met enkel natuurlijke hindernissen

Gepost op 09/11/2021

Met het BK cyclocross op zaterdag 8 en zondag 9 januari en het BK op de weg op zondag 26 juni organiseert de gemeente Middelkerke in 2022 twee grote nationale wielerkampioenschappen. Beide BK’s zijn dinsdagnamiddag officieel voorgesteld. Het BK cyclocross zal plaatsvinden op een spectaculair en volledig natuurlijk parcours met duinen en een strandpassage, zonder artificiële hindernissen. De wegrenners mogen zich opmaken voor een razendsnel, biljartvlak parcours. Inwoners en tweedeverblijvers kunnen voordeeltickets aanschaffen.

Paul Herygers "Dit is een echt kampioenschapsparcours."

Vanuit de organisatie werden Paul Herygers voor het BK cyclocross en Johan Museeuw voor de wegrit mee onder de arm genomen als adviseurs. Dit alles onder goedkeurend oog van ere-ambassadeur Freddy Maertens. Herygers is als zandspecialist in zijn nopjes met het parcours dat zijn voormalige collega-veldrijder Bjorn Rondelez heeft uitgetekend. "Het wordt op 8 en 9 januari geen slachtpartij in de modder, maar een echte zandcross. Op het militair domein van Lombardsijde moeten de renners een aantal keer met gras begroeide duinen beklimmen. De weersomstandigheden zullen hier bepalen of er vlot naar boven gereden kan worden of niet. Na de eerste materiaalpost volgt er een passage op het strand: de mooiste strook van het parcours. Hier kunnen de renners niet aan het zand ontsnappen. Bij droog weer zal deze strook er heel lastig bij liggen."

Johan Museeuw: “Ik wilde geen kopie van een voorjaarsklassieker uitstippelen”

Ruim vijf maanden na de cyclocrossers is het aan de wegrenners om voor de tricolore trui te strijden in Middelkerke. Op zondag 26 juni wordt het Marktplein in Middelkerke de startlocatie voor het BK op de weg en ligt de aankomst op de Koninginnelaan.

Johan Museeuw stond mee aan de wieg van het parcours. De nationale kampioen van 1992 en 1996 en wereldkampioen van 1996 koos voor een atypische omloop: van begin tot einde vlak en over brede wegen. "Ik wilde geen kopie van een voorjaarsklassieker uitstippelen en heb er bewust voor gekozen om de hellingen in het Heuvelland of de kasseistroken zoals de Steenstraat niet op te zoeken", legt Museeuw uit. "De renners krijgen zo een stressloos kampioenschap voor de wielen geschoven. Ze moeten niet voortdurend in de eerste tien rijden en in de maand juni zal ook de invloed van de wind beperkt zijn."

Koninklijke sprint? Of toch waaiers?

Een kampioenschap zonder echte scherprechters kan ook voor spektakel zorgen, gelooft Museeuw. "De renners zullen zelf beslissen hoe zwaar het wordt. Een nationaal kampioenschap is een van de moeilijkste wedstrijden om te controleren. Er is een grote kans op een massasprint, maar er liggen zeker mogelijkheden voor een vroege vlucht of een ontsnapping in de lokale rondes in Middelkerke. Rijden we in Middelkerke toch met een grote groep naar de streep, dan krijgen we een koninklijke sprint. In België hebben we op dit moment veel goede en jonge sprinters: spektakel verzekerd!"

Middelkerke zal tijdens het BK ook haar troef als kustgemeente uitspelen. "Tijdens de lokale rondes passeren de renners even op de zeedijk. De ideale gelegenheid voor het publiek om quasi vanop het strand naar de renners te kijken”, besluit Museeuw.

Ere-ambassadeur Freddy Maertens: "Eindelijk nog eens topkoersen in mijn eigen 'gouw'

Freddy Maertens woont al lang in Roeselare, maar is geboren en getogen in Lombardsijde. De wielerlegende is enorm blij dat er in korte tijd twee topkoersen in zijn geboortestreek plaatsvinden. "Dit blijft toch een beetje mijn dorp. Ik hoop op een sterk deelnemersveld voor de cross. Dat verdienen ze hier. En voor de wegrit mogen de sprinters zich alvast warmdraaien."

Alle tickets zijn te koop vanaf 9 november

Inwoners en tweedeverblijvers betalen € 17,5 ipv € 20 voor weekendtickets. Die kaartjes zijn exclusief te koop aan de toerismebalies

Alle andere ticketinfo en het programma staat netjes op de officiële BK Middelkerke-site.

 

 

Paul Herygers neemt je mee langs het parcours!