Waterschaarste

Gepost op 19/06/2017

Nu we met een aanhoudende droogte geconfronteerd worden nemen de lokale en bovenlokale overheden verschillende maatregelen om spaarzaam met de waterreserves om te gaan.

'Code geel'

Indien 'code' geel tijdens warme dagen afgekonigd wordt, roept men op om spaarzaam te zijn met leidingwater.

Er worden nog geen concrete maatregelen van kracht.

Beperk waterverslindende taken

Zo wordt geadviseerd om drinkwater zo weinig mogelijk aan te wenden voor andere doeleinden. De volgende huishoudelijke taken die veel water vergen moeten in de komende dagen beperkt worden:

  • Was geen auto’s
  • Geen zwembaden opvullen
  • Gazon besproeien.  Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan je dacht.
  • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. En, onkruid krijgt geen kans.
  • geef je planten water op de minst warme ogenblikken, zoals 's morgens of 's avonds
  • Baden. Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.

Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Landbouw

Voor de landbouw werd een verbod op het oppompen van water uit beken en grachten uitgevaardigd. De landbouwvruchten mogen vanaf heden niet meer besproeid worden.

Senioren en kinderen kwetsbaar: help elkaar!

Senioren en kleine kinderen zijn zeer kwetsbaar bij dit weer. Deze doelgroepen moeten voldoende water en koelte krijgen. Help elkaar en spring eens binnen bij alleenstaande senioren om te kijken of je kan helpen. Zorg ook dat kleine kinderen voldoende verfrissing en vocht binnenkrijgen.

Vergeet dieren niet!

De aanhoudende warmte vraagt extra aandacht voor dieren. Zorg dat ze voldoende vers drinkwater hebben en laat zeker geen dieren alleen achter in de wagen.