Hondenpoepcampagne "Yo, niks vergeten?" wil hondenpoep uit het straatbeeld

De lente is gearriveerd, bloemen ontluiken, de dagen worden langer en warmer, mensen komen meer buiten … en daar is ook de hondenpoep weer. Hondenpoep op onze straten, pleinen en perken blijft de meest ergerlijke vorm van overlast. Het gemeentebestuur zet nog maar eens in op een uitgebreide bewustmakingscampagne.

Mentaliteit

Wat is dat toch met sommige hondeneigenaars? De meeste baasjes ruimen netjes de hondenpoep op, maar toch zijn er enkelen die het normaal vinden om hondenpoep te laten liggen waar de hond het gedropt heeft. Vaak hebben baasje hondenpoepzakjes bij maar gebruiken die niet, of de hond wordt vanuit de inkom van het appartementsgebouw op de dijk losgelaten om zijn/haar behoefte te doen, of de hond doet zijn behoefte op het strand. Baasjes denken dan vaak: “De zee zal het wel wegspoelen…” of “De straatveger moet het maar opkuisen, daar worden ze toch voor betaald niet?”

10% nalatigen, 100% ergernis

Eigen onderzoek leert dat 10% van de hondenbaasjes moedwillig en telkens opnieuw hondenpoep laat liggen tot ergernis van 100% van de burgers.

Maximale GAS-boete

Het gemeentebestuur zet veel middelen in om het openbaar domein net te houden. Het laten liggen van hondenpoep is de volledige verantwoordelijkheid van het hondenbaasje. Wie betrapt wordt, kan een GAS-boete van € 350 krijgen. Het niet bijhebben van hondenpoepzakjes kan ook leiden tot een GAS-boete. Het gemeentebestuur zet extra middelen in om controles uit te voeren. Maar wie het goed doet, wordt door de controleur ook beloond.

Nieuwe campagne

Er werd een nieuwe sensibiliserings campagne opgezet waarbij 4 nieuwe  affiches overal in ons straatbeeld gaan verschijnen. Je kan de affiche uit de Sirene knippen, de affiche hieronder downloaden, ze afhalen aan de balies van het MAC, toerismebureau van Middelkerke en Westende of de bibliotheken/trefpunten van Middelkerke, Westende of Leffinge. Daar vind je de 4 affiches als sticker terug.

Respect voor je buurt

De netheid van ons openbaar domein belangt iedereen aan. Roep gerust iemand na met “Yo! Niks vergeten?” indien het baasje de poep laat liggen en wijs erop dat je respect voor de buurt moet hebben.

Hondenpoep maakt ziek

Vraag aan mensen wat hun grootste ergernissen zijn inzake de openbare ruimte en je krijgt gegarandeerd “hondenpoep” als één van de antwoorden. Achtergelaten hondenpoep vind je steevast terug in de top 3 van overlast in de publieke ruimte. Hondenpoep is niet alleen ergerlijk, het is ook letterlijk vuil en ziekmakend. Het Amerikaanse milieuagentschap EPA plaatst hondenpoep zelfs in het lijstje van ernstig vervuilende stoffen zoals oliën en chemicaliën. Hondenpoep tast de ondergrond aan, verkleurt planten. Hondenpoep krioelt ook van de bacteriën, voornamelijk colibacteriën. Die veroorzaken allerhande ziektes van het (menselijk) spijsverteringsstelsel.

Spoelwormen kunnen in het slechtste geval hart- en nierfalen veroorzaken. Om nog maar te zwijgen over de gevaren van de lintworm. Dus gebruik gewoon dat hondenpoepzakje en ruim de hondenpoep op. Zorg voor een nette, maar ook gezonde omgeving.

Meer info?

Preventiedienst

preventie@middelkerke.be

059 31 30 16