Schepen Eddy Van Muysewinkel overleden

Op zondag 11 oktober is schepen Eddy Van Muysewinkel in Westende overleden. Eddy werd op 1 januari 2019 schepen voor openbare werken, openbare reinheid, bibliotheek, ICT, cultuur en erfgoed. Afkomstig uit Halle, was Eddy sinds 2001 onafgebroken actief in het Middelkerkse verenigingsleven. Van daaruit groeide hij uit tot een geëngageerde lokale politicus. Het gemeentebestuur Middelkerke is diep bedroefd en biedt eerst en vooral het volle medeleven aan de familie: in het bijzonder aan echtgenote Nicole, zoon Björn, dochter Jasmina en de 4 kleinkinderen. Eddy overleed in huiselijke kring na een slepende ziekte, hij werd 64 jaar.

Van geëngageerde burger tot eerste ‘aangespoelde’ schepen

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 behaalde Eddy 1138 voorkeurstemmen en werd zo de eerste ‘aangespoelde' schepen in het Middelkerkse college. Dankzij zijn grote professionele bagage in binnen- en buitenland vertrouwde burgemeester Dedecker hem een uitgebreide schepenportefeuille toe. Met openbare werken en ICT behartigde Eddy twee sleutelbevoegdheden. Maar hij stond erop, om vanuit zijn persoonlijke passie, ook politiek verantwoordelijk te zijn voor cultuur, erfgoed en bibliotheek. Eddy bleef zijn ambt volop uitoefenen, tot op de laatste dag. 

Warme, aimabele man 

Naast een gedreven schepen was Eddy een aimabele, warme man die genoot van golf, tennis en schilderen. Hij had een grote passie voor de wereldoorlogen en publiceerde daarover het boek 'Belgische soldaten in de Groote Oorlog'. Die passie verzilverde hij met succesvolle tentoonstellingen en de opmerkelijke herdenking van '75 jaar bevrijding van Westende'. Als manager bij een internationaal koeriersbedrijf, was hij tijdens zijn actieve loopbaan trouwens betrokken bij heel wat humanitaire projecten in Afrika. 

'Compagnon de route'

Burgemeester Dedecker reageert aangeslagen. "Hij was mijn 'compagnon de route' en medegrondlegger van LDD Middelkerke. Hij werd in 2009 bestuurslid bij LDD. Daarna werd hij meteen verkozen tot OCMW-raadslid. Vooral in Westende was hij sterk geëngageerd en graag gezien dankzij zijn warme persoonlijkheid. Toen ik burgemeester werd, twijfelde ik geen seconde om Eddy een schepenambt toe te vertrouwen. Hij verdedigde met verve belangrijke dossiers inzake openbare werken zoals de heraanleg van de zeedijk bij de hogere overheden. Ik kon hem daarin blindelings vertrouwen. Hij zal ongelooflijk gemist worden bij de gemeente Middelkerke."

Bib XL en nieuwe zeedijk Westende

In zijn twee jaar als schepen realiseerde Eddy enkele opmerkelijke vernieuwingen. Eddy was een sterke aanhanger van digitalisering. In dat kader effende hij het pad voor Bib XL, een uniek digitaal, toegangssysteem waardoor bibgebruikers er ook ’s avonds terecht kunnen. Daarnaast was hij ook cruciaal in de voorbereiding van de nieuwe zeedijk. Als fair en gedreven onderhandelaar zorgde hij ervoor dat dit project nog deze legislatuur wordt gerealiseerd. Ondertussen was hij enorm bezig om de IT-revolutie in het gemeentebestuur Middelkerke te coördineren.

De uitvaart vindt op zaterdag 17 oktober plaats.