Bezoekersteam voor 75-plussers opnieuw op pad

In Middelkerke wonen heel wat oudere mensen. Om hen gericht te informeren over het brede zorgaanbod en andere voorzieningen van de gemeente Middelkerke gaat het bezoekersteam opnieuw op pad. Uiteraard mag een warme babbel daarbij niet ontbreken. De gemotiveerde vrijwilligers schuimen vanaf april de Middelkerkse straten af.

Kwetsbare doelgroep

Het bezoekersteam gaat binnenkort langs bij alle Middelkerkse 75-plussers. Ook al leven we in een informatiemaatschappij, het zijn vaak die oudere mensen die moeite hebben met het verzamelen van de juiste informatie als ze met een bepaalde zorgvraag zitten. De kans op het ontbreken van een sociaal vangnet is bij die doelgroep ook stukken groter. Het bezoekersteam trekt er dus niet alleen op uit om de juiste informatie te verschaffen, maar ook om te polsen hoe het zit met hun weerbaarheid en hun (familiale) omkadering. Zo kan het gemeentebestuur gerichte buurtzorg verrichten bij een kwetsbare doelgroep. Op papier gaat het bezoekersteam langs bij zo’n 3500 geregistreerde 75-plussers. Voor de gelegenheid geeft Middelkerke een specifieke brochure uit.

Positief gevolg van corona

Het bezoekersteam speelde een cruciale rol toen de algemene coronavaccinatie werd uitgerold. Dankzij deze persoonlijke aanpak kregen heel wat oudere senioren correcte en verstaanbare informatie. Dankzij het luisterend oor capteert het bezoekersteam ook specifieke vragen. Dat helpt het beleid bij het ondersteunen of bijsturen van bredere zorgmaatregelen.

Vanaf april op pad

Momenteel is het gemeentebestuur volop bezig met het briefen en het klaarstomen van de vrijwilligers die het bezoekersteam gaan vormen. Heel vaak zijn die vrijwilligers al sterk vertrouwd met de voorzieningen die Middelkerke voor (oudere) senioren en hulpbehoevenden opzet en heel vaak zijn het warme personen die al veel kunnen oplossen met een luisterend oor en een warme babbel.