Radiozendstation

Radiozendstation

Je kan er niet naast kijken… Het antennepark, met masten van wel 65 meter hoog, maakt samen met het zendstation in Ruiselede (Wingene) en het ontvangstation in Oudenburg, deel uit van de vroegere Radio Maritieme Diensten, of het beter bekende Oostende-Radio met de roepletters OST. Sinds 2001 is Oostende-Radio in handen van het Ministerie van Defensie.

Vanuit Middelkerke worden dringende berichten aan zeevarenden (militaire oefeningen, speciale konvooien, verdwenen navigatieboeien,…) en uiteraard weerberichten uitgezonden.

In 1937-38 verwerft de RTT de gebouwen en het terrein in Middelkerke. In 1939 worden 2 zendmasten van 65 meter opgericht en een door de Regie van TT zelfgebouwde telegrafiezender wordt in dienst genomen. Het volgende jaar breidt de uitrusting uit met een telefoniezender, een telegrafiezender en een kortegolfzender met afstandsbediening vanuit Stene. In mei 1940 vernielt het RTT-personeel zelf alle installaties.

De twee 65 meter hoge zendmasten van Middelkerke worden in 1946 weer opgebouwd. Een origineel, door de Regie uitgekiend systeem van afstandsbediening tussen Stene en Middelkerke, maakt het mogelijk om de zenders van frequentie te laten veranderen.

In de jaren vijftig, met een steeds drukker wordend radioverkeer, worden te Middelkerke VHF-kanalen in dienst gesteld. In een latere periode worden voor de scheepvaart verscheidene bijkomende mogelijkheden gecreëerd, namelijk TOR (Teleprinting Over Radio), Navtex (Navigational warnings), Autolink RT-Systeem (automatische radiotelefonie­verbinding richting schip-wal) en de DSC (Digital Selective Calling).

Tot 1970 had de Middelkerkse Goldstar zijn voetbalveld op de terreinen, maar ze moesten noodgedwongen verhuizen om plaats te maken voor drie bijkomende zendmasten. Een blijvende getuige hiervan zijn de kleedkamers die nu in gebruik zijn als kippenhok van de huisbewaarder.

foto: Het zendstation in 1938. Let op de modernistische bouwkenmerken. Links het toenmalig oorlogsmuseum (collectie Ghyselbrecht)

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke