Villa Cogels

Villa Cogels

Deze villa is een antivoorbeeld geworden van de monumentenzorg. Deze belle époque-villa werd slechts beschermd op het moment dat de bouwvergunning voor het achterliggende appartementsgebouw eigenlijk al was goedgekeurd. Hierdoor werd enkel de gevel bewaard en werd er achter en boven deze gevel een nieuw appartementsgebouw opgetrokken. Een compromis waarmee men onmogelijk gelukkig kan zijn...

De rijke gevel is bijna volledig opgetrokken uit blauwe hardsteen. Ook het verdwenen interieur was zeker luxueus aangekleed. De naam van de villa verwijst rechtstreeks naar de Antwerpse bouwheer, baron Cogels. Deze baron liet dit pand optrekken als buitenverblijf aan de kust, rond 1900. De architect signeerde zijn ontwerp op de gevelsokkel: CDR Trooff. De florale zweepslagmotieven op de sierhekken van de balkons en de keramiektegels op de verdiepingen zijn duidelijk geïnspireerd op de art nouveau. De rustiek uitgevoerde natuurstenen plint op de gelijkvloerse verdieping en de ajuindakbekroning van de erker wijzen op andere stijlinvloeden.

foto: Villa Cogels en het naastliggend hotel Continental op een prentbriefkaart tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw. 

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke