De kleine pieterman
De kleine pieterman is een piepklein visje dat zich graag verstopt in het zand van onze kust. Maar wie zich per ongeluk prikt aan de stekels op z’n rug, krijgt een pijnlijke verrassing. Dit jaar zijn er opvallend veel kleine pietermannen gespot: zeven keer meer dan vorig jaar! Hoog tijd dus om te weten wat je moet doen als je hem tegenkomt.
Wat is de ‘kleine pieterman’?
De kleine pieterman is de kleinste soort van de twee pietermannen die in onze Noordzee voorkomen. Deze is zo’n 10 tot 18 centimeter lang en leeft op de zandbodem langs de Vlaamse kustlijn. De grote pieterman wordt tot 40 centimeter en leeft dieper in zee.
De kleine pieterman heeft een aantal zeer giftige stekels op z’n rug. Hij zit vooral in het zand van het ondiepe water met z’n stekels iets boven het zand. Dit is net ook de zone waar strandgangers, spelende kinderen, zwemmers en pootjebaders vertoeven. Daardoor bestaat het risico dat deze per ongeluk gestoken worden.
Wat doet een steek en hoe vermijd je dit?
Een steek van een kleine pieterman veroorzaakt heel intense pijn, die 20-50 minuten kan duren. Deze pijn kan zo fel zijn dat je misselijk wordt. De steekplek zwelt op en wordt rood, waarbij je soms ook tintelingen voelt.
Sommige mensen krijgen barstende hoofdpijn, hartkloppingen, koorts, duizeligheid, braken, ….
Om steken te vermijden, draag je best waterschoenen als je in de branding wandelt of gaat zwemmen.
Graaf niet in het zand onder water en raak uiteraard geen pieterman aan als je die tegenkomt of toevallig opvist.
Ben je toch gestoken, contacteer je best zo snel mogelijk de strandredders.
Was zo snel mogelijk de wonde uit met (zee)water om gif en achtergebleven weefsel te verwijderen.
Het gif van de pieterman kan niet tegen warmte. Daarom kan je best het gestoken deel zo snel mogelijk en voor minstens 15 minuten blootstellen aan een warmtebron. Dit kan door de wonde onder te dompelen in warm water of te verwarmen met de warme lucht van een haardroger. Hoe sneller je hiermee tart, hoe groter het effect.
Meer weten?
www.antigifcentrum.be/natuur/dieren/pieterman
www.vliz.be/testerep/nl/2025-07-warm-strandwater-opvallend-veel-giftige…;