Architectuurprijs 2007

Ééngezinswoning

In de categorie eengezinswoning werd het project van architect Dirk Reynaert met éénparigheid van stemmen verkozen. Het betreft één zijde van een koppelwoning in de Patrijsstraat 74.
 
De architect is er, door behoud van de zelfde stijl, goed in geslaagd om een architecturaal geheel te vormen met de buur. De woning is opgebouwd uit eenvoudige volumes die toch een speelse indruk geven. De geaccentueerde toegang tot de woning werkt uitnodigend terwijl de garagetoegang discreet is opgesteld. Bij deze woning is het wisselende materiaalgebruik mooi op elkaar afgestemd met een goede gevelritmiek als resultaat.
 
De inplanting van het gebouw maakt op een efficiënte wijze gebruik van de mogelijkheden van het perceel. Het ontwerp geeft aan dat op een beperkte oppervlakte toch creatief kan gebouwd worden. Dit geeft de woning ook een voorbeeldfunctie voor toekomstige bouwers.

Meergezinswoning

In de categorie meergezinswoning werd het project van architect Stefaan Tiberghin (Aché BVBA) met éénparigheid van stemmen verkozen. Deze meergezinswoning uit de Duinenweg 353 is een mooi voorbeeld van hoe op een kleine oppervlakte toch ruime appartementen gerealiseerd kunnen worden.
 
Het is een speelse invulling van een klein en moeilijk in te vullen hoekperceel dat een beeldbepalende functie heeft met betrekking tot het park en de omgeving. De overgang van hogere naar een lagere bebouwing langs de achterzijde van het perceel werd op een creatieve manier aangepakt.
 
De gevel van het gebouw is een spel van verschillende volumes en vormen die met aandacht voor de buitenruimte werd opgebouwd. Er wordt op een gewaagde manier gebruikgemaakt van uiteenlopende materialen zonder dat de harmonie van het geheel in gevaar komt.
 
Dit alles leidt er toe dat het project er vanuit elke hoek anders uitziet en uitnodigt om het project verder te ontdekken. De verschillende functies van het gebouw, wonen en kantoor, zijn d.m.v. accenten in de gevel ook van buitenaf duidelijk te onderscheiden.

Schrijf u in op de nieuwsbrief van Gemeente Middelkerke