Curator Els Wuyts

Curator van de tentoonstelling is Els Wuyts. Hedendaagse beeldende kunst is voor haar een passie die haar zowel professioneel als privé constant triggert. Els is co-curator van Triënnale Brugge. Voor deze zomertentoonstelling selecteerde ze meerdere werken van 7 Belgische kunstenaars die het kleine museum een verfrissende injectie hedendaagse kunst geven.

“Mijn opdracht voor Villa Les Zéphyrs kent in zekere zin dezelfde dynamiek als de Triënnale: een nieuwe laag leggen in de beschermde, haast afgesloten cocon die Villa Les Zéphyrs al zo lang is.

Als tentoonstellingsmaker ga ik op zoek naar werken die ons verrassen en verfrissen en die onze blik op wat voor ons ligt verandert. Ik ga hier niet op zoek naar confrontatie. Ik onderschat zeker niet wat andere cultuurmakers uit hun hoed toveren, maar voor mij vertelt hedendaagse kunst de boodschap het best. Dat zul je wel voelen aan mijn selectie.

Ik ben al zo lang fan van Les Zéphyrs. Die opvallende spanning tussen kusttoerisme en de lieflijkheid van de villa, de vrouwelijke toets en het prachtige interieur zijn fantastisch. Het is een comfortzone. Het plan om daar hedendaagse kunst binnen te brengen sprak mij enorm aan. Ik twijfelde geen seconde.

Ik koos voor #VillaLesZéphyrs 7 kunstenaars waarvan ik geloof dat ze die verfrissing het mooiste kunnen realiseren. Ze brengen schilderijen, foto’s, sculpturen en installaties naar de huiselijke sfeer van weleer.

De bedoeling is dat de mensen die Villa Les Zéphyrs kennen nog eens goesting hebben om terug te komen. De gezelligheid en de sfeer blijven onaangeroerd. We bedachten bewust geen aparte titel om de kernwaarden van Villa Les Zéphyrs centraal te houden. We leggen hoogstens een nieuwe, hedendaagse laag op het verhaal. Vandaar de hashtag.

Deze tentoonstelling wordt geen ‘bling bling in your face’. Er hangt wel een mysterieus aspect rond, want enkele kunstenaars hebben ongeweten een band met Les Zéphyrs of Westende. Misschien kunnen we dankzij de tentoonstelling die verborgen relatie blootleggen zodat Westende een nieuwe artistieke levenslijn krijgt.”