Champagne mag je niet langer dan twee dagen bewaren ;-)

Gepost op 13/11/2025

Het champagnehuis Pierre Trichet  is dit jaar voor het eerst te gast op het Champagneweekend. Samen met de 11 andere viticulteurs uit de regio Epernay brengt hij honderden flessen ambachtelijk geproduceerde champagne mee naar Silt.

Stephane Dubois is sinds 2023 directeur van dit familiale champagnehuis en produceert samen met eigenaar Pierre Trichet een verzameling van 15 karaktervolle cuvées. Zijn stelling? “Elk moment is het waard om te vieren met champagne.”

De natuur bepaalt de dag

“Onze werkdagen beginnen vroeg. Zeker in de wintermaanden. Nog voor de zonsopkomst trekken we naar de wijngaarden om de wijnstokken te snoeien. Het is de natuur die ons werkritme bepaalt. Heel erg boeiend en puur. Het maakt elk seizoen uniek.”

Verbondenheid en traditie

“Ik hou ervan om mijn kennis te delen. Je passie overbrengen is het mooiste wat er is. Zeker met een product als champagne. Ik bewonder Pierre enorm voor zijn métier. Het is een genot om dit product aan te prijzen bij onze klanten. Je moet natuurlijk wel een beetje commercieel zijn. Maar ik verzeker je: je wordt verliefd op deze champagne. Het familiehuis heeft zoveel geschiedenis. Die verbondenheid en tradities zijn zo mooi.”

Hartverwarmende reacties

Stephane besliste om voor het eerst mee te doen met het Champagneweekend. “We ontvangen op ons domein veel Belgen? Weet je, jullie zijn echte levensgenieters. Jullie staan open voor nieuwe smaken en verhalen. Daarom willen we tot bij jullie komen. Dus wees van harte welkom op onze stand. We brengen ongeveer 700 flessen van onze champagne mee. Genoeg voor iedereen dus!“

Champagne met persoonlijkheid 

“De filosofie van Pierre is bijzonder mooi. Hij wil geen absolute perfectie, maar champagnes met karakter, een neus, rondingen en een blijvende indruk. Vergelijk het met het aroma van een versgeplukte fruitmand. Complex, sensueel en aantrekkelijk.” 

Vier altijd met champagne

Op de vraag wanneer je zeker champagne moet drinken, antwoordt Stephane categoriek: “Er is altijd een gelegenheid om champagne te drinken. Een groot feest of klein geluksmoment. Er is geen betere compagnon dan een goeie fles artisanale champagne. Trouwens niet te lang laten liggen. Maximaal twee dagen”, lacht Pascal.

“We kijken uit naar de vele ontmoetingen op het Champagneweekend”