Duinenweg

…of is het de Duinenlaan, de Duinenstraat, de Graaf Jansstraat, of de ‘Dunewegel’?

Kronkelend en omgeven door duin- en recreatiegebied is er in Middelkerke geen enkele andere straat die zo bepalend geweest is voor de ontwikkeling van onze gemeente dan de Duinenweg.

Achter de duinen

De straat ontleent zijn naam aan zijn ligging ‘achter de duinen’. Dat is nog altijd zichtbaar, zeker tussen het startpunt met de Oostendse gemeentegrens en Middelkerke centrum. Daar ligt de Duinenweg geperst tussen handels- en recreatiegebied, een lange duinengordel, de drukke kustweg en de tramlijn. Ook aan de strook tussen Middelkerke, de ‘Krokodiel’ en Westende flankeren mooie wandelduinen de Duinenweg

Met paard en kar

Ooit een cruciale verbindingsweg tussen onze badplaats met ‘grote stad’ Oostende, was deze ‘dunewegel’ een essentiële levensader voor de lokale nijverheden. Tuinbouwers uit Lombardsijde begaven zich wekelijks – met paard en kar - naar Oostende om hun groenten te verkopen op de weekmarkt. Toen het toerisme zich volop begon te ontwikkelen, fungeerde de Duinenweg als toegangsweg voor bouwvakkers, leveranciers en werknemers voor de nieuwe ‘Grand Hotels’ en residentiële buitenverblijven in Middelkerke, Westende en Lombardsijde. De Duinenweg was de enige verbindingsweg tussen de drie kleine badplaatsen. Er was toen nog geen sprake van een tramlijn of kustweg.

Onderdeel van Grave Jansdijk

Als je vanuit Middelkerke, langs de Duinenweg, Westende binnenrijdt verandert de naam plots in Graaf Jansstraat.

Dat komt omdat de Duinenweg een overblijfsel is van de oude kronkelende Grave Jansdijk. Die moest onze contreien beschermen na grote overstromingen in de 13de en 14de  eeuw. In de 15de eeuw verstevigde Jan zonder Vrees de dijk over het hele traject - van Duinkerke tot Terneuzen.

Het uitzicht van de straat verandert plots in dat van een nauwe steeg met aan beide kanten kleine woonhuisjes.

Residentieel karakter

Tussen Westende-bad en Westende-dorp krijgt de Duinenweg een residentieel karakter met mooie villa’s die ooit het eigendom waren van rijke industriëlen of dokters die in Westende een zomerresidentie neerpootten. In Westende-dorp vertakt de Duinenweg zich richting Lombardijde in de Bassevillestraat de Matthieulaan.

Populaire fiets- en wandelroute

Nu is de Duinenweg ook cruciaal. Het is een enorm populaire fiets-en wandelweg die laveert tussen Lombardsijde, Westende en Middelkerke.

Wandel je door de Middelkerkse Warandeduinen, ontdek je het nieuwe mountainbikeparcours of trek je van camping of bungalowpark naar het strand dan moet je in Middelkerke, Westende of Lombardsijde langs, over of door de Duinenweg.