Henri Jasparlaan

In iedere Sirene maken we een portret van één van de 345 straatnamen in Middelkerke. Deze keer is de Henri Jasparlaan in Westende aan de buurt. Welk verhaal hangt aan deze strook asfalt vast?

Verbinding tussen dorp en bad

De Henri Jasparlaan vertrekt aan de Sint-Laurentiuskerk in ’t dorp en maakt de verbinding met de Sint-Theresiakapel in Westende-bad.

De Henri Jasparlaan is nog een eindje een onderdeel van de Koninklijke Baan.

Belangrijke broers

De straatnaam verwijst naar Henri Jaspar, een Brussels advocaat die een belangrijke rol speelde bij de uitbouw van Westende-bad, maar ook zijn broer Ernest mag een beetje van die eer opstrijken.

Het Westendse verhaal van de gebroeders Jaspar begint in 1902. Vanuit zijn vakantieverblijf werpt Henri zich op tot de officieuze advocaat van de badplaats en behartigt hij de belangen van de plaatselijke machthebbers en verschillende villa-eigenaars.

Alternatief voor Duinenweg

De van oorsprong middeleeuwse Duinenweg is in die periode nog altijd de enige verbindingsweg tussen Westende-bad en Westende-dorp. Men speelt echter met het idee om een nieuwe weg aan te leggen. Henri Jaspar loodst dit project door de verschillende beleidsniveaus.

Tandem voor heropbouw

De straat die later de Henri Jasparlaan zou noemen, wordt al ontworpen in 1913, maar pas na de verwoestende Eerste Wereldoorlog aangelegd. De wederopbouw van Westende wordt in grote mate geregisseerd door de perfecte tandem Jaspar. Zij zijn verantwoordelijk voor de (her)opbouw van heel wat kenmerkende bouwprojecten. Geleidelijk verminderen de broers hun belang in Westende. De advocaat wijdt zich meer en meer aan zijn succesvolle politieke carrière. Hij wordt eerste minister van 1926 tot 1931. Ernest, de architect, vertrekt voor buitenlandse opdrachten.

Typerende gebouwen

Relais du Lac/Dancing Byblos

De Henri Jasparlaan ligt vanaf de Parklaan in westelijke richting in het verlengde van de Koninklijke Baan. Net buiten de kern van Westende-bad buigt de laan af richting Westende-dorp. Op de hoek met de Koninklijke Baan staat een typerend gebouw dat sinds bouwjaar 1937 nog niet veel is veranderd. Oorspronkelijk was het een horecazaak. De naam ‘Relais du Lac’ verwees naar het openluchtzwembad Lac-aux-Dames vlakbij. Later werd het een ‘vacantietehuis’ van de Antwerpse Athenea en tussen 1981 tot 1991 kon je er je beentjes los gooien in dancings Lorenzo en Byblos. Sinds 1991 is het een meergezinswoning.

De gemeenteschool

Eveneens zichtbepalend in de Henri Jasparlaan is de gemeentelijke lagere school. Die werd op de huidige plaats gebouwd in 1921. De school lag daarvoor in de Westendelaan.

Bij Wiske

Wereldberoemd in Westende-dorp was ‘Café Mayeur’, de ontmoetingsplaats bij uitstek voor de Westendenaars, 40 jaar lang uitgebaat door Marie-Louise Jonckers, alias Wiske. Dit gebouw is vandaag nog altijd een horecazaak.