Villa Doris

Villa Doris

De Brusselse architecten Albert en Alexis Dumont tekenden het ontwerp voor deze dijkvilla. Boven het rechterraampje van de soussol staat in gouden letters de naam 'Doris'. De villa werd gebouwd in 1899 in neorococostijl. De volledige gevel werd opgetrokken in blauwe hardsteen, waarna deze werd beschilderd.

De sierlijk uitgewerkte loggia op de bel-etage is bereikbaar via een trapje vanop het voorliggende terras.  Het smeedwerk van de leuning is zeer verfijnd. Tegen de achter- en zijwanden van de loggia is een tegeltableau aangebracht die blauweregen voorstellen. Over de eerste en tweede verdieping heen, loopt er een golvende uitbouw, die bekroond wordt door een uitkijktorentje. De sculpturen op de gevel refereren aan de zee: we zien schelpen, zeepaardjes en zelfs dolfijnen.

Het contrast met de appartementsgebouwen links en rechts ervan, wijst ons op de groei van het toerisme in deze kuststad. 

foto: De zeedijk van Middelkerke werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter uitgebouwd tot een verdedigingsgordel. Het toeristisch leven was er niet meer mogelijk en het rolluik van villa Doris ging neer. (collectie RVT)